Volvo vyvinulo revolučnú metódu testovania cyklistických prílb

Volvo v spolupráci so švédskym výrobcom športového príslušenstva POC spustili nové testy súvisiace s ochranou cyklistov. Umožňujú simulovať rôzne druhy kolízií.

12.06.2019 16:00
debata
Nová metóda testovania cyklistických prílb... Foto: Volvo
Volvo - nová metodika testov cyklistických prílb Nová metóda testovania cyklistických prílb umožňuje simulovať rôzne typy kolízií cyklistov s vozidlami. Vďaka zariadeniu na "vystreľovanie" tohto prvku ochrany.

Volvo má v oblasti bezpečnosti vo zvyku diktovať trendy. Nie inak je to v oblasti ochrany najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Detekciu chodcov s automatickým brzdením zaviedla švédska automobilka už v roku 2010 a v roku 2013 rozšírila tento systém aj o monitorovanie cyklistov. Teda niekoľko rokov predtým, než konzorcium Euro NCAP premietlo tieto prvky do metodiky hodnotenia celkovej bezpečnosti áut. A teraz sa opäť venuje cyklistom. V spolupráci so švédskou spoločnosťou POC vyvinulo nový spôsob testovania cyklistických príl­b.

Doteraz sa prilby overovali pomocou voľného pádu z rôznych výšok na rovný alebo šikmý povrch. Nový test je však autentickejší a viac zodpovedá skutočným zrážkam cyklistov s vozidlami. Prilba je nasadená na „hlavu“ a vymrštená zo špeciálneho zariadenia na kapotu vozidla. Zariadenie umožňuje meniť uhol, rýchlosť aj miesto dopadu, čím simuluje rôzne situácie. Nový crash test je prínosom nielen pre výrobcov prílb, ale aj pre samotné Volvo, ktoré môže na základe získaných údajov zlepšovať konštrukciu svojich vozidiel a ich ochranných prvkov.

„Spolupráca s POC je jasným príkladom nášho pionierskeho ducha v oblasti bezpečnosti. Často vyvíjame nové metódy testovania, ale nie preto, aby sme prešli povinnými bezpečnostnými procedúrami. My chceme ísť ďalej a simulácie reálnych dopravných situácií využiť na vývoj nových technológií na zlepšenie bezpečnosti,“ povedal Malin Ekholm, riaditeľ bezpečnostného centra Volvo Cars.
Volvo - nová metodika testov cyklistických prílb
Volvo - nová metodika testov cyklistických prílb
+4Volvo - nová metodika testov cyklistických prílb

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #Cyklisti #POC
Články podľa značiek