Toyota a Subaru budú spolupracovať na vývoji elektrických áut

Automobilový priemysel prechádza najväčšou transformáciou od čias svojho vzniku. Obrovské vývojové náklady na alternatívne pohony a autonómne riadenie si vyžadujú kooperáciu konkurentov. Tá najnovšia prichádza z Japonska.

12.06.2019 19:00
debata
Toyota a Subaru vyvinú spoločnú elektrickú... Foto: Toyota, Subaru
Toyota - Subaru Toyota a Subaru vyvinú spoločnú elektrickú platformu a tiež budú spolu vyrábať čisto elektrické SUV.

Toyota a Subaru oznámili uzavretie dohody o spoločnom vývoji špeciálnej platformy pre elektromobily a tiež o spoločnom vývoji čisto elektrického SUV. V dnešných časoch to nie je nič prekvapujúce. Obrovské investície, ktoré si vyžaduje prechod na alternatívne pohony, si snažia automobilky podeliť spoločným vývojom a využívaním spoločných komponentov, modulov či celých platforiem. Prekvapujúce je azda len to, že Toyota, napriek jej hybridným a vodíkovým aktivitám, ani Subaru nie sú lídrami v oblasti batériových vozidiel a žiadne čisté elektromobily zatiaľ nevyrábajú. Napriek tomu chcú postupovať spoločne.

Nová platforma sa má stať základom pre čisté elektromobily oboch značiek, ktoré budú zahŕňať kompaktné SUV, stredne veľké SUV aj sedany. Vkladom Toyoty by mali byť najmä jej skúsenosti v oblasti elektrifikácie, kým Subaru prinesie know-how z oblasti vývoja SUV. Spomeňme, že Toyota a Subaru spolupracujú už od roku 2005. Spolu vyvinuli kupé so zadným náhonom Toyota GT86 a Subaru BRZ. Okrem toho sa Toyota podieľala na vývoji hybridného Subaru Crosstrek (XV). Spolupracuje aj s koncernom PSA na výrobe malých a úžitkových áut, a tiež s BMW, čoho výsledkom je nová Supra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #elektromobily #Subaru
Články podľa značiek