Briti nasadia nové 'radary'. Pokuty rozdajú aj bez prekročenia rýchlosti

Nielen Švajčiarsko či Nemecko, ale aj veľká Británia sa rozhodla „zatočiť“ s majiteľmi nelegálne upravených áut. Použijú na nich „zvukové radary“.

14.06.2019 16:00
debata (14)
Zvukový radar nie je nič iné ako mikrofón... Foto: Guardien
Policajný radar - Austrália Zvukový radar nie je nič iné ako mikrofón merajúci hladinu hluku. Spojený je však s kamerou, ktorá dokáže vyhotoviť snímku auta, ktoré prekračuje hlukové limity.

V Nemecku sa polícia snaží už dávnejšie bojovať s majiteľmi nelegálne upravených áut. Týchto cestných pozérov nešetrí. Ak zistí, že vozidlo má „tuning“ nad rámec platnej legislatívy, nemá zábrany takéto auto, ktoré obťažuje svoje okolie zväčša hlukom, pokojne zhabať. Týka sa to, samozrejme, aj motocyklov, kde sa podobné úpravy doteraz zväčša tolerovali. Nová móda dorazila tento rok aj do Švajčiarska.

Švajčiari na to ale išli trochu inak. V Ženeve nainštalovali takzvané „zvukové radary“. Ide však vlastne skôr o mikrofón s kamerou. Takéto zariadenie dokáže nielen zmerať hladinu hluku, ale aj vyhotoviť snímku previnilca, teda poznávacej značky jeho vozidla. Potom všetko postupuje tak, ako pri postihoch za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti, ktoré kontrolujú klasické radary. Vodič dostane pokutu za prekračovanie povolených hlukových limitov .

Takto vyzerá schéma celého zariadenia. Foto: Car Throttle
Hlukový radar Takto vyzerá schéma celého zariadenia.

Tento nápad sa zapáčil aj vo Veľkej Británii. Tamojšie ministerstvo dopravy totiž začiatkom týždňa oznámilo, že spúšťa sedemmesačný test zariadení, ktoré dostali názov „hluk detekujúci akustický radar“. Inštalované budú na rôznych miestach krajiny. Zatiaľ sa ale pokuty rozdávať nebudú, keďže ministerstvo musí najprv určiť hladinu hluku, ktorú bude považovať za limitnú. V Kalifornii, kráľovstve tunerov, je to napríklad 95 dB.

Minister dopravy Chris Grayling k tomu pre BBC povedal, že polícia bude môcť konečne konať najmä proti mladým „pretekárom“. Doteraz sa to mnohým prepieklo aj z dôvodu škrtov v rozpočte polície. Výsledkom má byť obmedzenie hlukového smogu a zlepšenie životného prostredia. Ak bude test úspešný, dostanú hlukové radary zelenú a vodičom začnú prichádzať pokuty v zatiaľ neurčenej výške.

Samozrejme, majú aj svojich kritikov, ktorí sa obávajú obmedzenia osobnej slobody v prípade zneužitia týchto zvukových záznamových zariadení. Zaujímavejšie ale bude sledovať skôr to, ako sa s novým nástrojom polície popasujú niektoré superšporty, ktoré sú riadne homologizované, ale v určitých jazdných režimoch vedia byť poriadne hlučné. Možno to bude majiteľov týchto áut či motocyklov motivovať, aby v obývaných zónach, kde budú hlukové radary situované najčastejšie, jazdili „diskrétne“.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pokuty #vodiči #radar
Články podľa značiek