V Nórsku vybuchla vodíková stanica. Otrasie to dôverou v palivové články?

Takéto nešťastia sa nestávajú často. Napokon, čerpacích staníc na vodík je v porovnaní s tými klasickými zanedbateľné množstvo. O to viac však explózia v meste Sandvika priťahuje pozornosť.

17.06.2019 16:00
debata
Vidieť tankovať auto vodík nie je jednoduché.... Foto: Toyota
Toyota Mirai - 2016 Vidieť tankovať auto vodík nie je jednoduché. Čerpacích staníc na tento druh paliva je málo. Na Slovensku ani jedna.

Nórsko je lídrom v presadzovaní dopravy s nulovými emisiami. Je tu registrovaných najviac elektromobilov na počet obyvateľov a elektrické autá sa v rebríčkoch najpredávanejších modelov bežne umiestňujú na prvých priečkach. Okrem batériových vozidiel však Nórsko podporuje aj vodíkový pohon. Ten je však zatiaľ v plienkach. V tejto krajine je registrovaných približne 170 súkromných vozidiel s palivovými článkami. Odkázané sú na zatiaľ veľmi riedku sieť čerpacích staníc na vodík. A teraz budú mať ešte viac problémov.

V pondelok 11. júna došlo totiž na takejto čerpacej stanici v meste Sandvika neďaleko Osla v popoludňajších hodinách k explózii. Plniacu stanicu, ktorá sa nachádza na rušnej križovatke diaľnic E18 a E16, prevádzkovala spoločnosť Uno-X. Výbuch si nevyžiadal obete na životoch, ale niekoľko vybuchnutých airbagov vo vozidlách, ktoré sa aktivovali z dôvodu tlakovej vlny, vraj spôsobilo podľa nórskych médií menšie zranenia. Polícia a hasiči vytvorili okolo stanice bezpečnostnú zónu s priemerom 500 metrov. Požiar sa podarilo dostať pod kontrolu až v neskorých večerných hodinách.

VIDEO: Väčšiemu predaju elektrických vozidiel bráni stále vyššia cena a starosti s nabíjaním batérií. Pozrite si vo videu TV Pravda ako tieto problémy môže vyriešiť vodík.

Video

Táto stanica bola pritom otvorená len v roku 2016 ako stanica nového typu. Reakciou na incident bolo zatvorenie ďalších dvoch vodíkových „čerpačiek“ Uno-X v Nórsku, ale aj ďalších desiatich plniacich staníc s technológiou Nel, ktoré sa nachádzajú nielen v Nórsku, ale aj v Dánsku a ďalších krajinách. Reagovali aj predajcovia áut. Od minulého týždňa si vodíkové auto v Nórsku nekúpite. Toyota zastavila predaj modelu Mirai s palivovými článkami. Zákazníkom poskytne náhradné vozidlá s iným druhom pohonu. Podobne postupuje Hyundai, ktorý je druhou značkou v Nórsku s ponukou vozidla s palivovými článkami.

Zatiaľ nie je známe, dokedy budú čerpacie stanice na vodík zatvorené. A hoci samotná explózia nespôsobila veľké škody, môže otriasť dôverou verejnosti vo vodíkovú technológiu. Zareagovala aj burza. Akcie spoločnosti Nel klesli po explózii o 21 percent.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #palivové články #vodík #vodíkové autá
Články podľa značiek