Dostanú Česi milióny odškodného za Dieselgate skôr ako Nemci? Súd im dal za pravdu!

Žalobu na koncern Volkswagen podali nielen tisíce nemeckých majiteľov naftových vozidiel dotknutých aférou Dieselgate, ale aj tí českí. A môžu uspieť. Obvodný súd pre Prahu 8 "priklepol" každému z nich odškodné vo výške 220 000 českých korún. Rozhodnutie však ešte nie je právoplatné.

20.06.2019 16:30
debata (7)
Približne 7 000 českých majiteľov naftových... Foto: Volkswagen
VW TDI Približne 7 000 českých majiteľov naftových vozidiel koncernu Volkswagen, do ktorých automobilka namontovala klamlivý emisný softvér, sa dožaduje odškodnenia. Vozidiel s klamlivým softvérom je však na českých cestách približne až 165 000.

Volkswagen sa musel vyrovnať s majiteľmi naftových áut, v ktorých použil podvodný softvér, zatiaľ len v USA. Uspieť chceli aj nemeckí zákazníci, no zatiaľ z 25 vynesených verdiktov tamojších súdov boli všetky v prospech nemeckej automobilky. Výnimkou bol len májový rozsudok regionálneho odvolacieho súdu v Karlsruhe, ktorý dal za pravdu majiteľom áut, ktorí sa dožadovali spravodlivosti. Podľa rozsudku mal VW dať poškodeným klientom nové vozidlá toho istého typu. V tomto konkrétnom spore išlo o modely značiek VW a Audi, vyrobené v rokoch 2009, 2011 a 2013. Automobilka sa hneď odvolala na nemeckom Spolkovom súde. Takže spor stále trvá a majitelia áut ťahajú za kratší koniec.

Ak to však Volkswagen aj „uhrá“ vo svojej domovskej krajine, nemusí to nutne znamenať, že je z najhoršieho vonku. Príklad prichádza zo susednej Českej republiky. Českí majitelia naftových Volkswagenov s klamlivým emisným softvérom sa totiž tiež dožadujú nápravy. A to formou dvoch hromadných žalôb. Zastupujú ich spoločnosti Safe Diesel a DieselGate. A môžu uspieť. Za pravdu im dal totiž obvodný súd pre Prahu 8. Podľa jeho rozhodnutia má Volkswagen zaplatiť 533 miliónov českých korún (20 791 886 €) poškodeným zastúpeným spoločnosťou Safe Diesel a ďalších 103 miliónov (4 017 944 €) poškodeným, ktorých zastupuje DieselGate. Podľa ČTK to uviedol server Lidovky.cz. Českej Škody, ktorá bola emisnou aférou tiež zasiahnutá, sa rozhodnutie netýka.

Podľa servera Zpravy.cz prehral Volkswagen spor preto, že sa v požadovanej lehote nevyjadril k žalobe. Súd teda vyniesol takzvaný rozsudok pre uznanie. Vyhovel celkovo 2 435 ľuďom, ktorí podali žalobu cez Safe Diesel presne 7. septembra 2018. Nároky boli uznané vo výške 220 000 Kč (8 582 €) na jedného zákazníka, spolu s úrokmi z omeškania a s nákladmi na súdny spor. „Ide o prelom v európskej vetve tejto aféry, je to prvý úspech poškodených spotrebiteľov združených v hromadnej žalobe v Európe. Podarilo sa nám presadiť rovnaké odškodnenie ako v USA, čo chceme dosiahnuť aj pre ďalšie tisíce spotrebiteľov. Už za pár dní rozšírime žalobu na VW a Škodu o ďalších 600 poškodených,“ uviedol zástupca Safe Diesel František Honsa.

Podľa servera Lidovky.cz uspeli aj poškodení zastupovaní firmou DieselGate. Oznámil to jej konateľ Martin Kodýnek a David Kuboň, partner advokátskej kancelárie KLB Legal. Spoločnosť Porsche Česká republika, ktorá zastupuje značky VW, Audi a Seat, nie je podľa jej hovorcu Jana Klímu stranou v spore, a preto sa nemôže podrobne vyjadrovať k súdnemu procesu. „Podľa našich informácií Volkswagen AG podá proti rozsudku, ktorý ešte nenadobudol právoplatnosť, opravný prostriedok, pretože súd žalobu a kvalifikovanú výzvu doručoval v rozpore s platným európskym právom. Veríme, že odvolanie Volkswagen AG bude úspešné. Sme presvedčení, že rozsudok bude zrušený a žaloba bude nakoniec zamietnutá,“ povedal pre ČTK.

Suma vo výške 220 000 Kč (8 582 €) je odvodená od modelu odškodnenia v USA, kde Volkswagen dobrovoľne vyplatil poškodeným spotrebiteľom 10 000 dolárov a súčasne im ponúkol opravu alebo spätný výkup vozidiel s nelegálne upravenými naftovými motormi. Rozsudok sa nevzťahuje na spoločnosť Škoda Auto, ktorá nároky spoločnosti Safe Diesel neuznáva. O nich, rovnako ako o nárokoch voči značke Volkswagen, ktoré spoločnosť Safe Diesel vzniesla neskôr, teda po 7. septembri 2018, bude súd rozhodovať v ďalšom konaní koncom novembra.

„Spoločnosť Škoda Auto predpokladá, že rozsudky budú zrušené a žaloby zamietnuté,“ uviedol pre ČTK hovorca firmy Vitězslav Pelc. Mladoboleslavská automobilka naďalej trvá na tom, že majiteľom vozidiel nevznikla žiadna ujma. Celkový počet spotrebiteľov, ktorí v Českej republike svoje nároky voči automobilkám uplatňujú, prevyšuje 7 000 ľudí. Vozidiel s klamlivým softvérom je však na českých cestách približne až 165 000. Na celom svete sa aféra dotkla až 11 miliónov áut koncernu VW, z toho na Škodu, ktorá je trhovou jednotkou v Českej republike aj na Slovensku, pripadá asi 1,2 milióna vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #súd #odškodné #dieselgate
Články podľa značiek