Vymieranie triedy MPV pokračuje. BMW 2 Active Tourer nástupcu nedostane

To, čo predznamenali iné automobilky, aktuálne potvrdilo aj BMW. Trieda rodinných viacúčelových vozidiel známych pod skratkou MPV sa pomaly vytráca. Bavorské modely Active Tourer a Grand Tourer už novú generáciu nedostanú.

26.06.2019 06:00
BMW-2-Series Active Tourer-2019-1024-46 Foto:
Nová generácia modelov Active Tourer a Grand Tourer už na trh nedorazí.
debata (5)
Trieda MPV sa tešila veľkej obľube začiatkom tisícročia. Zákazníci túžili jedným autom odviesť rodinu, previezť náklad a cítiť sa za volantom dobre. Práve toto spĺňala trieda MPV, teda viacúčelových vozidiel. Lenže už o niekoľko rokov sa naplno prejavila túžba motoristov pridať ešte jednu vlastnosť a tou je schopnosť zvládať terén. Jednoducho SUV dokázali ešte o niečo viac.

Cenovo sú tieto triedy približne rovnocenné, a tak sa zákazníci postupne preorientovávali na športovo-úžitkové autá, ktoré dávali dizajnérom voľnejšie ruky a tým viac lákali záujemcov. V súčasnosti už viac-menej len bilancujeme postupné ukončovanie výroby jednotlivých zástupcov triedy MPV. Posledným z nich je BMW 2 Active Tourer a Grand Tourer.

Kým modely ako Mazda 5, Toyota Verso, Opel Zafira alebo Citroën C4 SpaceTourer oslovujú väčšinového motoristu, BMW radu 2 pridávalo k dobrým úžitkovým vlastnostiam aj športového ducha značky. Hovorí sa o ňom ako o najšportovejšom MPV, a to z dôvodu, že napriek pohonu prednej nápravy má mimoriadne dobre naladený podvozok. Vďačí tomu hlavne platforme, o ktorú sa delí s BMW radu 1.

Nová generácia modelov Active Tourer a Grand Tourer však už na trh nedorazí, keďže v Mníchove si uvedomili, že dopyt po nich bude už len klesať. Spôsobené to je aj tým, že záujemcovia o BMW majú na výber niekoľko modelov z triedy SUV, ktoré sú viac než plnohodnotnou náhradou. V neposlednom rade hrá úlohu aj reputácia značky, ktorá si vždy zakladala na dynamickom potenciáli modelov, čo sa pri MPV dosahuje najťažšie.

Viceprezident produktového plánovania Peter Henrich zatiaľ nevedel spresniť, dokedy zostanú BMW 2 Active Tourer a Grand Tourer na výrobných linkách, no vzhľadom na príchod novej generácie radu 1 to už dlho nebude.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #MPV #BMW 2 Active Tourer #BMW 2 Grand Tourer
Články podľa značiek