Nissan odkladá rokovania o prehĺbení aliancie s Renaultom

Nissan sa chce sústrediť na vlastné oživenie a až potom rokovať s Renaultom o prehĺbení vzájomnej spolupráce. Podmienkou je duch rovnosti.

01.07.2019 12:00
debata
Škandál so zatknutím bývalého šéfa Nissanu... Foto: Nissan-Renault
Nissan - Renault Škandál so zatknutím bývalého šéfa Nissanu Carlosa Ghosna spôsobil automobilke pokles zisku a dividend.
Japonská automobilka Nissan odloží rokovanie o prehĺbení aliancie so svojím francúzskym partnerom Renaultom. Namiesto toho sa zameria na riešenie vlastných problémov. Oznámil to na výročnom valnom zhromaždení generálny riaditeľ automobilky Hiroto Saikawa. Akcionári tiež schválili nový systém výborov, ktoré majú dohliadať na riadenie firmy a potvrdili pozíciu Saikawu v kresle správnej rady.

Valné zhromaždenie akcionárov bolo prvým od zosadenia Carlosa Ghosna. Saikawa sa hneď na začiatku ospravedlnil akcionárom za dosahy škandálu, pre ktorý automobilke prudko klesol zisk aj dividendy. Ghosnov odchod otriasol Nissanom a skomplikoval vyhliadky na jeho partnerstvo s Renaultom. Schôdzka bola na programe len niekoľko dní po tom, čo obaja partneri vyriešili nezhody medzi Saikawom a predsedom správnej rady Renaultu Jeanom-Dominiqom Senardom, týkajúce sa vymenovania do novovytvoreného riadiaceho výboru Nissanu.

Stále však pretrvávajú nezhody okolo ich schopnosti prekonať vzájomné nezhody. „Našou prioritou je zvýšiť výkon, čo znamená odsunúť rokovania o budúcnosti aliancie,“ povedal Saikawa akcionárom. Dodal, že by chcel v rámci aliancie zachovať ducha rovnosti, napriek súčasnej akcionárskej štruktúre, ktorú Nissan považuje za nevyrovnanú. „Aliancia bola až dosiaľ úspešná, pretože sme navzájom rešpektovali svoju nezávislosť,“ citovala ho agentúra Reuters.

Renault je najväčším akcionárom Nissanu s podielom 43,4 percenta. Automobilka preto požadovala ďalších zástupcov vo výboroch, ktoré v Nissane dohliadajú na audit a vymenúvanie zamestnancov. Saikawa spočiatku tieto požiadavky odmietal, minulý týždeň však Senard a generálny riaditeľ Thierry Bollore kreslo vo výboroch nakoniec získali. Ghosn viedol Nissan dve desaťročia. V novembri ho však zatkli a čaká na súd v Japonsku. Je obvinený z finančných pochybení vrátane falšovania dokumentov. Tvrdí, že je nevinný.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault
Články podľa značiek