Ford dramaticky šetrí. V Európe zavrie šesť tovární! Tú na Slovensku predá

Európskej divízii Fordu sa príliš nedarí. Zlepšenie si automobilka sľubujú od reštrukturalizácie svojich európskych závodov. Do konca roka 2020 na to doplatí 12 000 zamestnancov.

03.07.2019 19:00
debata (16)
Ford je v Európe dlhodobo stratový. Nevyhne sa... Foto: Ford
Ford - výroba Ford je v Európe dlhodobo stratový. Nevyhne sa preto tvrdým opatreniam. Počet závodov v Európe zredukuje zo súčasných 24 na 18.

Európske aktivity Fordu sú už niekoľko rokov stratové. Vlani to nebolo inak. Vykázal prevádzkovú stratu 398 miliónov eur. Nič dobré Fordu neveští ani odhad Európskeho združenia automobilových výrobcov (ECAE), ktoré predpokladá zníženie registrácií osobných áut na starom kontinente o jedno percento na približne 15 miliónov. Už začiatkom roka preto Ford oznámil reštrukturalizáciu jeho výrobných závodov v Európe, ktorá sa nezaobíde bez znižovania počtu zamestnancov. Do konca roku 2020 má prísť o prácu približne 12 000 ľudí.

Ford sa chystá zatvoriť továreň na výrobu motorov vo Veľkej Británii, závod na výrobu prevodoviek vo Francúzsku a ďalšie tri výrobné kapacity v Rusku. Predá tiež slovenskú továreň na prevodovky v Kechneci spoločnosti Magna. Počet jej európskych závodov tak klesne z 24 na 18. Firma sa tým snaží vrátiť do zisku. V súčasnosti zamestnáva v Európe 51 000 ľudí. Plánované zníženie chce dosiahnuť najmä dobrovoľným odchodom zamestnancov. „Spoločne postupujeme vpred a sústredíme sa na budovanie dlhodobo udržateľnej budúcnosti svojich aktivít v Európe,“ vyhlásil šéf európskej divízie Stuart Rowley.

Ford, podobne ako jeho konkurenti, čelí radu ďalších problémov, vrátane vysokých nákladov na vývoj elektromobilov. Tie by mu mali pomôcť splniť nové emisné pravidlá. Aby však mohli automobilky vývoj financovať, potrebujú dosahovať vysoké zisky, upozornila agentúra AP. Vo Forde sa o to majú postarať do roku 2025 tri celkom nové modely a rozšírenie ponuky crossoverov a SUV. Čoskoro v Európe spustí predaj novej Kugy, novej Pumy a plug-in hybridného Exploreru. Každý osobný model Fordu bude dostupný aj v elektrifikovanej verzii.

Ďalšie úspory dosiahne Ford zrušením centrály Ford of Britain a Ford Credit Europe v britskom Warley. Tieto aktivity sa presunú do Duntonu. A ďalšie zoštíhlením riadiacej štruktúry, marketingu, predajných aktivít a obmedzením pracovných zmien v nemeckom Saarlouis a španielskej Valencii.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Ford
Články podľa značiek