Porsche Taycan nachytali v Číne. Prečo má tento elektromobil výfuky?

Porsche finišuje s prípravou výroby svojho prvého elektromobilu. Veď premiéra Taycanu sa odohrá ešte tento rok. Potom neprekvapí, že pozornosti neunikol ďalší predsériový prototyp. Tentoraz v Číne. Ako sa zdá, Porsche má zmysel pre humor. Ľahká kamufláž totiž obsahuje výfuky.

02.07.2019 19:00
debata (1)
Na stovku má Taycan šprintovať za menej ako 3,5... Foto: Instagram
Porsche Taycan - prototyp Čína Na stovku má Taycan šprintovať za menej ako 3,5 sekundy a na dvojnásobnú rýchlosť za necelých 12 sekúnd.

Porsche Taycan má byť poriadnou lekciou pre americkú Teslu S. Štvordverové elektrické kupé ju má prekonať po všetkých stránkach. Najmä má zvládnuť mnohonásobný šprint bez straty výkonu či prehriatia akumulátorov. Elektromobil by mal byť v ponuke v troch verziách, a to Taycan, Taycan 4S a Taycan Turbo. Už základná verzia má mať výkon 447 kW (600 k), vďaka čomu zrýchli z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy a na dvojnásobok za 12. Kapacita batérií by pritom mala stačiť na prejdenie 500 kilometrov. Aká bude realita, uvidíme, v každom prípade je o Taycan obrovský záujem už dnes.

Pôvodne automobilka predpokladala ročnú výrobu 20 000 kusov. Predaj sa však ešte oficiálne ani len nezačal a vedenie už muselo revidovať výrobné plány. Vzhľadom na ohlas zákazníkov sa rozhodlo, že ročná produkcia športového elektromobilu sa zdvojnásobí. To sú príjemné starosti. Takže značka zo Zuffenhausenu sa už ani príliš nesnaží svoju novinku ukrývať. Predprodučné exempláre testuje v bežnej premávke, Čínu, najväčší trh elektromobilov planéty, nevynímajúc. Práve odtiaľ pochádzajú nové snímky, ktoré sa objavili na instagrame. Ľahká kamufláž už veľa nezakrýva.

Komickým prvkom ľahko kamuflovaného prototypu... Foto: Instagram
Porsche Taycan - prototyp Čína Komickým prvkom ľahko kamuflovaného prototypu sú falošné výfuky.

Aby však Taycan až tak neudieral do očí, snaží sa napodobniť Panameru. A to napríklad falošnými výfukmi, ktoré potrebovať naozaj nebude. Premiéra by mala prebehnúť v septembri, pravdepodobne ešte pred autosalónom vo Frankfurte nad Mohanom. Prvé kusy si však zákazníci prevezmú až v roku 2020. Ešte ten istý rok rozšíri ponuku praktickejšia verzia shooting brake, ktorá vzíde z konceptu Mission E Cross Turismo. V rámci koncernu Volkswagen má vzniknúť aj ďalší model na platforme Taycanu. Pôjde o Audi, vychádzajúce z konceptu E-Tron GT.

Taycan bude Porsche vyrábať v závode v Lipsku. Hovorca značky Andrew Lennon ubezpečil, že tento podnik má dostatočné kapacity a zdvojnásobenie výroby zvládne.

Porsche Taycan - prototyp Čína
Porsche Taycan - prototyp Čína
+7Porsche Taycan - prototyp Čína

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche Taycan
Články podľa značiek