Dacia chystá nové modely. Možno aj krásne SUV-kupé

SUV Dacia Duster je zlaté vajce. A zďaleka nielen pre Daciu. S logami Renaultu a Nissanu je vôbec najúspešnejším modelom aliancie. Preto dostane súrodencov. Konečne!

04.07.2019 19:00
debata
Dacia chystá minimálne dve novinky do terénu.... Foto: Ľuboš Pilc, Renault
Renault Arkana Dacia chystá minimálne dve novinky do terénu. Jednou z nich by mohlo byť aj SUV-kupé, odvodené z ruského Renaultu Arkana. V Európe by sa mohlo predávať s logom Dacie. Napokon jeho technickým základom je z veľkej časti práve Duster.

Dacia Duster vznikla ako lacné SUV pre menej náročné trhy. Nakoniec sa z nej však stal bestseller celej aliancie Renault-Nissan. V súčasnosti je najpredávanejším SUV v Európe, čo znamená, že predaje trhá aj na Západe. A s logami Renaultu či Nissanu dobyl Duster aj indický, ruský či juhoamerický trh. V predajoch nepoľavuje ani druhá generácia. Pritom sa veľmi nezmenila. Dacia si dávala pozor na cenu, ktorá do veľkej miery stojí za jeho úspechom. Až tak, že zamietla plány na predĺženú 7-miestnu verziu aj snahu postaviť nový Duster na modernejšej platforme.

Lenže prílišná opatrnosť sa nemusí vyplácať. Preto sa z Pitešti ozývajú správy o zmene stratégie. Na túto tému sa pre rumunský web News dokonca vyjadril sám šéf Dacie Christophe Dridi. „Sme na Duster veľmi hrdí. Predávame ho v 44 krajinách a veríme, že je najlepším ambasádorom Rumunska. Preto si myslíme, že nastal čas, aby naše úspešné dieťa dostalo súrodenca,“ povedal doslovne. Má ísť minimálne o dve novinky. Prvou bude už známy pikap a druhou ďalšie SUV. Dridi však plány nespresnil. „Dobre viete, že na tieto otázky vám nemôžem odpovedať,“ reagoval na zvedavosť novinárov.

Ostávame tak v rovine špekulácií. Najpravdepodob­nejším scenárom však je, že tretím derivátom Dusteru sa stane atraktívne SUV-kupé, ktoré by vychádzalo z ruského Renaultu Arkana, ktorý schádza z výrobných liniek závodu v Moskve. Napokon Arkana je postavená práve na upravenej platforme Dusteru, takže by stačilo vymeniť logo. Proti tomu však stojí snaha materskej automobilky Renault, ktorá nedávno naznačila, že v budúcnosti už nechce svoje produkty spájať s Daciou. Ak by však Renault Arkana naozaj ostal len ruskou záležitosťou, imidžu francúzskej automobilky by takéto SUV-kupé s logom Dacie iste neublížilo. Uvidíme, a možno už čoskoro, inak by Dridi takúto tému ani neotváral.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Renault #Dacia #Dacia Duster #kupé SUV #Renault Arkana
Články podľa značiek