Škoda zrenovovala svoj najluxusnejší model. Vyzerá akoby práve zišiel z linky

Je to 85 rokov, keď zišla z výrobných liniek v Mladej Boleslavi prvá Škoda Superb. Jednému z exemplárov teraz automobilka prinavrátila pôvodný lesk. Vyžiadalo si to tri roky práce.

05.07.2019 07:00
debata (4)
Naleštený exemplár 6-valcovej Škody Superb bol... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb 3000 OHV - 1948 Naleštený exemplár 6-valcovej Škody Superb bol vyrobený v roku 1948. Podvozok zmontovali v Mladej Boleslavi, karosériu však dostal až v Kvasinách. Patril k posledným kusom pôvodného Superbu, ktorý sa predstavil v roku 1934.

Superb sa nám dnes spája s moderným liftbackom a kombi, ktoré pred pár týždňami absolvovalo modernizáciu. V skutočnosti však siahajú korene tohto modelu až do 30 rokov minulého storočia. V ponuke sa totiž prvý model s označením Superb 640 objavil v roku 1934. A na rozdiel od toho súčasného mieril ešte vyššie, až na samotný Olymp automobilového luxusu. V tom čase doplnil masové modely Popular a Rapid. Veľa spoločného s nimi však nemal.

Dostal nezávislé zavesenie kolies, hydraulické brzdy aj radový 6-valec, ktorý z objemu 2,5 litra ponúkal v tej dobe nadštandardných 55 koní. Sériová produkcia odštartovala v roku 1935. Škoda sa snažila udržať svoju vlajkovú loď stále v kondícii. Postupne preto Superb inovovala. V roku 1938 sa objavil Superb OHV, ktorého objem motora narástol na 3,1 litra, čo znamenalo výkon až 85 k. To však nebol koniec. Korunu nasadil modelovému radu o rok neskôr Superb 4 000 so 4-litrovým 8-valcom. Ten pridal ďalších 11 koní.

Renovačné práce trvali celé tri roky. Výsledok... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb 3000 OHV - 1948 Renovačné práce trvali celé tri roky. Výsledok však stojí zato. Kabína plná kože a dreva berie dych aj dnes.

Nič luxusnejšie dodnes Škoda nevyrobila. Kariére Superbu však urobila prietrž druhá svetová vojna. Na scéne sa objavil až v roku 1946, keď Škoda obnovila produkciu. K dovtedy 700 vyrobeným exemplárom pribudlo už len 158 podvozkov a len jedenásť z nich dostalo karosériu priamo v Mladej Boleslavi. Ostatné šasi putovali do karosárne Uhlík, slávnej Sodomky a tiež do Kvasín. Prepravované boli po vlastnej osi len s provizórnymi sedadlami. Jedným zo 44 podvozkov, ktoré mierili do Kvasín, bol aj ten s výrobným číslom 81587.

Radový 6-valec ponúkal Superbu OHV 85 koní. To... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb 3000 OHV - 1948 Radový 6-valec ponúkal Superbu OHV 85 koní. To bol v tom čase naozaj luxus.

Po finálnej montáži sa stala jeho novým majiteľom 2. marca 1948 Spoločná správa hotelov a ubytovacích podnikov v Karlových Varoch, kde slúžil celých dvadsať rokov, teda až do Pražskej jari. O vyradené auto prejavila záujme priamo Škoda, a tak sa Superb 81587 dostal do jej depozitu, aby neskôr zažiaril v novo budovanom múzeu automobilky. Lenže veci neprebiehali zďaleka hladko. Podrobnejšia analýza stavu ukázala, že vo vozidle chýba množstvo komponentov. Na renováciu si tak musel počkať celé desaťročia.

Počas svojho života slúžil Superb s výrobným... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb 3000 OHV - 1948 Počas svojho života slúžil Superb s výrobným číslom 81587 dve desaťročia v podniku Spoločná správa hotelov a ubytovacích podnikov Karlove Vary.

Nakoniec má príbeh happy end. Škoda pracovala na zachránenom exemplári tri roky. Výsledok však stojí za to. Superb 81587 so zlatým lakom vyzerá možno ešte lepšie, než keď pred 71 rokmi zišiel z výrobných liniek. Svoju majestátnosť nestráca ani keď stojí po boku aktuálneho Superbu. Skôr naopak, demonštruje ambície Škody v prvej polovici minulého storočia, ktoré dnes obhospodarujú luxusnejšie značky materského koncernu VW. Stačí sa pozrieť do interiéru plného kože a orechového dreva. Či na vyleštený 6-valec, ktorý by ste v dnešnom Superbe hľadali márne.

Vozidlo sa stane súčasťou firemného múzea Škody v Mladej Boleslavi, no premiéru absolvuje skôr. Do prvého septembra bude hlavnou hviezdou výstavy „Kvasiny – 70 rokov s okrídleným šípom“.
Škoda Superb 3000 OHV - 1948
Škoda Superb 3000 OHV - 1948
+10Škoda Superb 3000 OHV - 1948

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #Škoda #Škoda Superb
Články podľa značiek