Lukašenko: Bieloruský diktátor má nové auto. Daňami veru nešetrí

V podstate si bieloruský prezident Alexander Lukašenko nič drahšie ani dopriať nemohol. Predĺžený pancierový Maybach je drahší ako prezidentská limuzína Aurus Senat, ktorú od vlani používa oveľa mocnejší muž – Vladimír Putin.

08.07.2019 19:00
debata (31)
Nová prezidentská limuzína Alexandra Lukašenka... Foto: ABW
Alexander Lukašenko - Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard W222 Nová prezidentská limuzína Alexandra Lukašenka bol zachytená pri odjazde zo záverečného ceromoniálu Európskych hier.

To, že Putin a Lukašensko si radi podávajú ruky, je známe. Lenže vkus týchto autoritatívnych štátnikov v oblasti áut rovnaký určite nie je. Kým Putin dal zbohom nemeckým limuzínam a vlani definitívne presadol do novej ruskej vlajkovej lode Aurus Senat, Lukašensko si práve obstaral čosi oveľa imidžovejšie. A daňových poplatníkov veru nešetril. Bieloruská správa vozového parku objednala na žiadosť „posledného diktátora Európy“, ktorý je pri moci už 25 rokov, o šesť viac ako Putin, nový Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard (W222).

Slabosť pre Maybach má Lukašensko už od roku... Foto: ABW
Alexander Lukašenko - Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard W222 Slabosť pre Maybach má Lukašensko už od roku 2000, keď stal jedným z prvých vlastníkov reinkarnovaného Maybachu 62.

Hovoríme teda o 12-valcovej predĺženej limuzíne s balistickou ochranou. Tento model predstavila hyperluxusná divízia Daimleru v roku 2017 a nie je tajomstvom, že jej cenovka bez ďalších extra príplatkov štartuje na 1,4 milióna eur. Veď každý exemplár sa vyrába prakticky ručne a trvá to celých deväť mesiacov. So svojím novým autom sa už Lukašenko stihol predviesť na slávnostnom ukončení Európskych hier, ktoré prebiehalo na futbalovom štadióne FK Dinamo Minsk. A nie je to zďaleka prvý Lukašenkov Maybach. Slabosť pre túto značku má už od roku 2000, keď stal jedným z prvých vlastníkov reinkarnovaného Maybachu 62. V roku 2011 nasledoval predĺžený Pullman (W121) predchádzajúcej generácie.

Okrem toho tiež používal luxusné Audi A8 Long či Mercedes-Benz triedy G. O svoj život sa musí naozaj obávať, veď Maybach S600 Pullman Guard poskytuje bezpečnosť na úrovni VR9, čo je najvyšší stupeň ochrany proti strelným zbraniam. Ochrana proti výbušninám za spĺňa normu ERV 2010, čo znamená, že Lukašenkov Maybach odolá výbuchu 15 kilogramov TNT len dva metre od vozidla. Kabína je chránená kombináciou ocele a karbónu aj nepriestrelnými sklami od talianskej spoločnosti Isoclima, ktoré majú hrúbku 60 mm. Na palube vládne absolútny luxus. Veď dĺžka tohto korábu s hmotnosťou 5,1 tony je 6,5 metra. Miesta je tu dosť na bar aj veľkú obrazovku. Špeciálna priečka oddeľuje vodiča od zadnej časti interiéru.

Kým však Aurus Senat dovezie ruského prezidenta Putina už len na koniec svojho štvrtého funkčného obdobia, pretože ústava mu už nedovolí stať sa ním piaty raz, je možné, že Maybach S600 Pulman Guard bude dlhoročného vládcu Bieloruska sprevádzať na tomto poste ešte dlhé roky. Moc má totiž pevne vo svojich rukách.

Alexander Lukašenko - Mercedes-Maybach S600...
Alexander Lukašenko - Mercedes-Maybach S600...
+1Alexander Lukašenko - Mercedes-Maybach S600...

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Maybach #Alexandr Lukašenko #Mercedes-Maybach
Články podľa značiek