Alauda Racing: Prvý lietajúci monopost mal premiéru v Goodwoode

Austrálska spoločnosť Alauda Racing má ambiciózny plán. Už na budúci rok chce odštartovať preteky lietajúcich áut. Premiéra jej vznášajúcej sa F1 Airspeeder Mk. IV prebehla na festivale rýchlosti v britskom Goodwoode. Zatiaľ v pracovnej podobe.

12.07.2019 19:00
debata (2)
Lietajúci Airspeeder Mk. IV bude vlastne... Foto: Alauda Racing
Airspeeder Lietajúci Airspeeder Mk. IV bude vlastne ľudským dronom. Dizajn čerpá z historických monopostov F1. Dosiahne maximálnu rýchlosť 200 km/h.

Prvé informácie o usporiadaní šampionátu lietajúcich „formúl“ Airspeeder World Championship sa objavili už v roku 2015. Austrálska spoločnosť Alauda Air vtedy oznámila svoj ambiciózny plán. A odvtedy prešla veľký kus cesty, pretože na tradičnom festivale rýchlosti Goodwood Festival of Speed ukázala výsledok svojej práce. Je ním lietajúci stroj, akýsi kríženec Formuly E, F1 a quadro koptéry. Volá sa Airspeeder Mk. IV, čo naznačuje, že ide o štvrtú vývojovú generáciu. Tá druhá, ktorá bola dizajnom inšpirovaná starými monopostmi F1 s dutinkovým tvarom, sa ukázala pred dvoma rokmi. A tejto tradícii má ostať verný aj Airspeeder Mk. IV, ktorý sa predstavil zatiaľ len ako lietajúca platforma.

Šampionát Airspeeder World Championship by mal... Foto: Alauda Racing
Airspeeder Šampionát Airspeeder World Championship by mal odštartovať už na budúci rok. Súťažiť sa bude približne 20 metrov nad zemou.
Čas ostrej premiéry sa ale blíži. Prvý ročník šampionátu totiž odštartuje už na budúci rok. A to za podpory hlavného sponzora spoločnosti Equals a tiež spoločnosti DHL, ktorá poskytne pretekom logistickú podporu. Samotný Airspeeder bude mať elektrický pohon a ako sa ukázalo v Goodwoode nie osem, ale štyri rotory. Alauda Racing sa pýši, že jeho pomer výkonu a hmotnosti je lepší ako pri americkej stíhačke F-18. V iných parametroch na ňu však, samozrejme, nemá. Dosahuje maximálnu rýchlosť „len“ 200 km/h, čo nestačí ani na staré monoposty F1. lenže pretekať sa bude približne 20 metrov nad zemou, takže o adrenalín bude nepochybne postarané.
Airspeeder
Airspeeder
+4Airspeeder

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Airspeeder #Alauda Racing #Airspeeder World Championship
Články podľa značiek