Hyundai zruší kľúče. A myslí to vážne. Začne už tento rok!

Zdá sa, že automobilový kľúč odíde do minulosti rovnako ako pevné linky. A to rýchlejšie, ako si myslíme. Kórejčania im chcú dať zbohom ešte tento rok. V novej Sonate nahradí kľúč smartfón.

16.07.2019 20:00
debata (9)
Rádiový snímač v blízkosti kľučky dverí zachytí... Foto: Hyundai
Hyundai - DdigitalKey Rádiový snímač v blízkosti kľučky dverí zachytí signál mobilného telefónu a auto odomkne. Podobne sa bude štartovať.

Automobilový kľúč je tu odnepamäti. Hoci ho dnes už nemusíte vyberať z vrecka alebo auto otvoríte elektronickým náramkom či mobilom, pri kúpe auta vždy nejaký kľúč dostanete. Lenže kórejský Hyundai si myslí, že ide o prežitok. Vývoj chce posunúť dopredu rýchlejšie, ako si mnohí predstavovali. A to nehovoríme o odomykaní pomocou čítačky odtlačkov prstov, ktoré zavádza v čínskom Santa Fe. Jednoducho chce zrušiť kľúče úplne a nahradiť ich aplikáciou v mobilnom telefóne. Žiadny kľúč k novému autu už teda nedostanete. Aplikácia bude plnou náhradou za starý známy hardvér.

Kedy sa tak stane? Hyundai zavedie systém v novej generácii sedanu Sonata ešte pred koncom tohto roka a následne zamieri k ďalším modelom. Je len logické, že sa to môže týkať aj sesterskej značky Kia. Princíp spočíva v rádiovom prijímači vo dverách, ktorý po autorizácii mobilného telefónu majiteľa odomkne zámky. Ďalší senzor je nainštalovaný na podložke indukčného nabíjania telefónu a umožní štartovanie. Samozrejme, vozidlo sa bude dať otvoriť či naštartovať aj na diaľku. Bezkľúčový systém umožní prístup k autu štyrom oprávneným osobám.

Prvým modelom, ktorý celkom nahradí kľúč... Foto: Hyundai
hyundai sonata 20 5c82363e13440 Prvým modelom, ktorý celkom nahradí kľúč „mobilom“, bude nový sedan Hyundai Sonata, jedno z najpredávanejších áut v USA.

Samozrejmosťou bude možnosť personalizácie vozidla na základe konkrétneho užívateľa, ktorého spozná vozidlo práve vďaka telefónu. Následne nastaví viaceré funkcie, napríklad klimatizáciu, obľúbené rozhlasové stanice, osvetlenie či sedadlá a volant podľa jeho preferencií. A to ešte predtým, ako užívateľ otvorí dvere. Podobne to môže byť s navigáciou, ktorá načíta už vopred zadané ciele. Majiteľ auta bude mať tiež možnosť rozhodnúť, ktoré funkcie môžu jednotliví užívatelia používať a ktoré nie, prípadne obmedziť povolenú rýchlosť či maximálnu hlasitosť audiosústavy. Dokonca bude o porušení pravidiel informovaný.

Výhody teda prevyšujú nad nevýhodami. Možno si položíte otázku, ako to bude s bezpečnosťou, napríklad so schopnosťou systému odolať hekerským útokom a dlhoprstým. Rozhodne bude vyššia, ako je to dnes s odolnosťou súčasných bezkľúčových systémov. Mobily dnes jednoducho nahradzujú vstupenky, letenky, platobné karty, a tak nie je dôvod, prečo by sa nemohli uchytiť aj v oblasti prístupu do vozidiel. Trend pravdepodobne nastúpi veľmi rýchlo a o pár rokov si nikto z nás na kľúč od auta ani nespomenie. Najmä ak k takému kroku pristupuje jeden z najväčších globálnych výrobcov vozidiel, akým je kórejský koncern Hyundai-Kia.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Hyundai #kľúč
Články podľa značiek