Briti za volantom sa 'bonzujú' jedna radosť. Policajti sú nadšení

Zdieľanie záznamov z palubných kamier britských vodičov s políciou prináša svoje ovocie. Muži zákona trestajú cestných pirátov rýchlejšie a efektívnejšie. Polícia si to nevedia vynachváliť.

18.07.2019 18:00
debata (20)
Oznamovanie nezodpovedných vodičov pomocou... Foto: Nextbase
Nextbase - palubná kamera Oznamovanie nezodpovedných vodičov pomocou záznamov z palubných kamier je podľa britskej polície veľmi účinné a vedie k vyššej bezpečnosti na cestách.

Za projektom zdieľania videí z palubných kamier, ktoré zachytávajú nezodpovedne sa správajúcich vodičov na cestách Veľkej Británie, stojí výrobca kamier Nextbase. Vytvoril server National Dash Cam Safety Portal (NDSP), ku ktorému má prístup polícia. Úspech na seba nenechal dlho čakať. Systém spustený v júli 2018 ušetril policajtom len za prvý rok 68 747 hodín práce, čo je približne 9 700 pracovných dní. Predtým trvala vyšetrovacia procedúra priemerne 14 hodín, teraz je podstatne kratšia, pritom vodiči nahrali do systému až 4 891 dôkazových záznamov.

Princíp je veľmi jednoduchý. Vodič, ktorý sa stane svedkom nejakého dopravného prehrešku, nehody alebo nebezpečnej jazdy, môže záznam nahrať na server NDSP, ktorý je v súčasnosti prepojený už s devätnástimi policajnými útvarmi. Okrem nahrania je dôležité vyplniť formulár s údajmi a popisom skutočnosti. Následne systém vygeneruje niekoľko otázok, na ktoré musí vodič odpovedať. Výsledkom je „elektronická“ výpoveď ako základ pre ďalšie vyšetrovanie. Samotné video by totiž na riešenie prípadu nestačilo. Celé to trvá len niekoľko minút, čo je oproti spomínaným 14 hodinám obrovská výhoda.

Jedným z prvých útvarov, ktorý začal záznamy využívať, bol policajný zbor West Merica Police. A nevie si ho vynachváliť. „Používanie NDSP je perfektným príkladom, ako môžu policajti ťažiť z nových technológií, ktoré im zlepšujú organizáciu práce a šetria čas,“ povedal superintendent Mel Crowther. „Najväčším prínosom systému je, že verejnosti ukazuje, že nezodpovedné správanie vodičov môže byť naozaj potrestané a ostatných odrádza od takéhoto chovania. V konečnom dôsledku tak môžu byť naše cesty bezpečnejšie,“ dodal Crowther v rozhovore pre Auto Express.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #National Dash Cam Safety Portal #NDSP #palubné kamery #Nextbase
Články podľa značiek