Toyota mieri na Mesiac. Postaví lunárny 'karavan' na vodík

Japonská vesmírna agentúra JAXA a Toyota sa dohodli na vývoji mesačného vozidla. Asi neprekvapí, že na pohon využije palivové články, s ktorými má japonská automobilka bohaté skúsenosti.

19.07.2019 16:00
debata
Lunárne vozidlo Toyoty poskytne dvojčlennej... Foto: Toyota, JAXA
Toyota-JAXA - lunárne vozidlo Lunárne vozidlo Toyoty poskytne dvojčlennej posádke veľkorysý priestor na prácu aj odpočinok. Pretlaková kabína bude mať až 13 kubických metrov.

Od apríla sa objavujú informácie o spolupráci japonskej vesmírnej agentúry JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) a Toyoty na vesmírnom programe. Dnes už vieme, čo majú obaja partneri v pláne. Oznámili, že Toyota postaví lunárne vozidlo poháňané vodíkovými palivovými článkami. Vesmírny špeciál by mal mať na dĺžku približne šesť metrov, na šírku 5,2 a na výšku 3,8 metra. Jeho pretlaková kabína s objemom 13 kubických metrov poskytne dostatok komfortu pre dvoch členov posádky a v prípade núdze až pre štyroch.

Pohon zabezpečia palivové články a batérie... Foto: Toyota, JAXA
Toyota-JAXA - lunárne vozidlo Pohon zabezpečia palivové články a batérie napájané zo solárnych panelov.
Parametre sa dosť odlišujú od tých, ktoré majú „karavany“ na planéte Zem. Počas šiestich týždňov by malo byť vozidlo schopné absolvovať na našom najbližšom satelite asi 1 000 kilometrov. Zdrojom energie majú byť palivové články napájané vodíkom. Ďalšiu energiu zabezpečia solárne panely. Vývoj prvej fázy bude trvať približne tri roky. Toyota už otvorila špecializované pracovisko Lunar Exploration Mobility Works, v ktorom zamestná asi 30 expertov. Už do konca roka majú byť špecifikované potrebné technológie. O rok neskôr sa začne výroba jednotlivých komponentov a v roku 2021 odštartujú Toyota a JAXA prvé testy. Prototyp bude hotový v roku 2022, ďalší v roku 2024 a v roku 2027 začne výroba finálnej verzie určenej pre reálny let, naplánovaný na rok 2029. JAXA chce využiť lunárny „karavan“ Toyoty najmä na prieskum polárnych oblastí Mesiaca, kde sa, ako dnes už vieme, nachádza zamrznutá voda. Samozrejme, ak bude projekt úspešný, môže viesť k stavbe ďalších vesmírnych vozidiel.
Toyota-JAXA - lunárne vozidlo
Toyota-JAXA - lunárne vozidlo
+4Toyota-JAXA - lunárne vozidlo

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Luna #mesiac #JAXA
Články podľa značiek