V Belgicku prestali ľuďom fungovať kľúče od auta. Bol to kyberútok?

Ako si môžu elektronické systémy spôsobovať vzájomné problémy? To sa ukázalo v Belgickom meste Maaseik.

22.07.2019 12:00
debata (11)
Vyzeralo to na kybernetický útok. Nakoniec za... Foto: ADAC
ADAC - test bezkľúčových systémov Vyzeralo to na kybernetický útok. Nakoniec za vypovedaním služby diaľkových ovládačov áut a garážových brán stál celkom triviálny dôvod.

Autá aj naše domovy sú priam prešpikované elektronikou. Niektoré systémy si však môžu vzájomne prekážať. Dobrým príkladom je nedávny prípad v belgickom meste Maaseik. Zdanlivo z ničoho nič vypovedali ľuďom službu diaľkové ovládače od áut aj tie, ktoré otvárajú garážové brány. Hlásené bolo tiež samovoľné otváranie okien áut. Vysvetlenie je v podstate prozaické. Túto vzburu elektroniky má na svedomí iná elektronika. Tentoraz nový vysielač digitálneho rádiového signálu DAB+, ktorý vybudovali práve v Maaseiku.

Inšpektori belgických telekomunikácií prišli na... Foto: VRT
Belgicko - vysielač DAB+ Inšpektori belgických telekomunikácií prišli na to, že vysielač signálu DAB+ používa frekvenciu 216,9 MHz, čoho dvojnásobok je frekvencia 434 MHz, na ktorej pracuje väčšina elektronických kľúčov od áut a garážových brán.

Inšpektori belgických telekomunikácií prišli na to, že vysielač signálu DAB+ používa frekvenciu 216,9 MHz, čoho takmer presný dvojnásobok je frekvencia 434 MHz, na ktorej pracuje väčšina elektronických kľúčov od áut a garážových brán. A tu je kameň úrazu. Vzájomná interakcia vyradila dva systémy z činnosti. Hovorca telekomunikačného úradu David Erzeel sa však postavil za vysielač. „Tento efekt je spôsobený samotnými diaľkovými ovládačmi. Tieto zariadenia nie sú dostatočne filtrované, takže prijmú signály, ktoré by prijať nemali.“

Podľa neho sa však netreba obávať, že by sa garážové brány a autá otvárali samy na základe signálu DAB+. To vraj nie je možné. Rizikom je len to, že sa neotvoria. Čo sa týka otvárania okien, vidí Erzel príčinu v podobnej frekvencii ovládačov majiteľov áut. Napríklad, že sused otvorí okná auta susedovi. Zástupca úradu zároveň odporučil všetkým majiteľom nedostatočne filtrovaných kľúčov preventívne zmeniť používanú frekvenciu. Čo je, samozrejme, nezmysel. Núka sa skôr zmena frekvencie rádiového vysielania DAB+.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Belgicko #DAB+
Články podľa značiek