Aiways: Čínske elektromobily chcú dobyť Európu. Vydajú sa 'hodvábnou cestou'

Až 14 231 km dlhú trasú chcú zvládnuť dva elektromobily čínskej značky Aiways. Dobyť chcú Európu. A nielen obrazne.

23.07.2019 19:00
debata (2)
Aiways U5 je moderným crossoverom s dojazdom... Foto: Aiways
Aiways U5 - čínsky elektromobil 2020 Aiways U5 je moderným crossoverom s dojazdom 460 km na jedno nabitie. Hanbiť sa nemusí ani za svoj dizajn.

Na rozdiel od európskych automobiliek v Číne sa tým čínskym v Európe zatiaľ nedarí. Spomeňme totálny krach projektu Qoros. Jednoducho, zákazníci na starom kontinente sú zatiaľ nedôverčiví. So zlomom by mohla prísť značka Lynk & Co., ktorá začne v Holandsku vyrábať SUV 01, ktoré má naozaj skvelé základy. Zdieľa totiž platformu CMA (Compact Modular Architecture), ktorú dobre poznáme z Volva XC40. Spojitosť nie je náhodná, keďže Volvo aj Lynk & Co patria pod čínsky gigant Geely.

Interiér sľubuje prémiovú kvalitu spracovania,... Foto: Aiways
Aiways U5 - čínsky elektromobil 2020 Interiér sľubuje prémiovú kvalitu spracovania, pokročilú konektivitu a vysokú bezpečnosť.

A o úspech sa chce pokúsiť aj ďalšia čínska značka. Volá sa Aiways a sídli v provincii Ťiang-si. Zameriava sa na výrobu elektromobilov. Jeden z nich, crossover U5 má ambíciu preraziť na náročnom európskom trhu. Napokon, ukázal sa nedávno v Ženeve. Ako však presvedčiť zákazníkov o jeho kvalitách a spoľahlivosti? Čínska značka plánuje rekordnú jazdu dvoch prototypov z Číny do Európy. Trasa dlhá 14 231 km kopíruje slávnu hodvábnu cestu a začína sa v meste Čchang-an.

Cesta dvoch exemplárov do Európy bude trvať... Foto: Aiways
Aiways U5 - čínsky elektromobil 2020 Cesta dvoch exemplárov do Európy bude trvať takmer dva mesiace.

Vozidlá vyrazia ešte tento mesiac a ak sa im podarí dosiahnuť v septembri vytúžený cieľ, pôjde o vôbec najdlhšiu vytrvalostnú jazdu, akú kto kedy absolvoval s elektromobilom. Nebude to ľahké, najmä nie pre elektromobily, ktoré treba často a dlho dobíjať. Aiways tým síce riskuje, ale vlastne nemá čo stratiť. Skôr naopak, upriami pozornosť celého sveta, čo nie je na zahodenie v záplave stoviek čínskych výrobcov elektrických áut. U5 má mať dojazd 460 km, prémiovú kvalitu, pokročilú konektivitu a vysokú bezpečnosť. Aspoň podľa slov automobilky, ktorá plánuje spustenie predaja v apríli budúceho roka.

Výroba novinky, ktorá využíva platformu MAS (More Adaptable Structure) s veľkým podielom hliníka, bude prebiehať v domovskom závode Šang-Žao, ktorý vznikol investíciou 1,7 miliardy eur. Kapacita je naplánovaná na ambicióznych 300 000 áut ročne, no v prvej fáze bude výroba len polovičná.
Aiways U5 - čínsky elektromobil 2020
Aiways U5 - čínsky elektromobil 2020
+7Aiways U5 - čínsky elektromobil 2020

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Aiways #Aiwais U5
Články podľa značiek