Škoda dodá ruským policajtom takmer 20 000 áut! Lada ticho závidí

Škoda vyhrala obrí tender na dodávku vozidiel pre ruskú políciu. Ešte tento rok sa na ruských cestách objaví prvých 3 800 Octavií. Teda, ak sa nič nezmení, lebo podľa niektorých ruských médií bolo výberové konanie účelové.

26.07.2019 19:00
debata (86)
Škoda dodá v prvej várke ruskej dopravnej... Foto: Kommersant
Škoda Octavia - ruská polícia Škoda dodá v prvej várke ruskej dopravnej polícii ešte tento rok 3 800 vozidiel. Do roku 2024 ich však bude až 19 300.

Predať takmer 20 000 áut dá poriadne zabrať, najmä v prípade, ak je majiteľom každého niekto iný. Oveľa praktickejšie je, ak sa automobilke podarí získať veľkého klienta, ktorý si od vás objedná tisíce áut. A presne to sa podarilo Škode v Rusku. Ide o husársky kúsok, pretože podľa ruských zdrojov vyhrala tender na dodávku celkom 19 300 áut pre ruskú políciu. Dodá ich v niekoľkých etapách do roku 2024, pričom prvých 3 800 už tento rok. Podľa ruských médií sa objavia na cestách Sibíri, na juhu európskej časti Ruska, ale aj v Moskve a jej okolí.

Napokon, Škody nie sú v garážach ruskej polície žiadnym nováčikom. Tamojší strážcovia zákona ich v hlavnom meste používajú už od roku 2015. A pravde­podobne sú s nimi spokojní, pretože nový nákup bol síce otvorený všetkým záujemcom, ale podmienky tendra „pasovali“ v podstate len na Škodu Octavia. Podľa ruského denníka Kommersant polícia požadovala biele sedany alebo liftbacky s dĺžkou minimálne 4 659 mm, šírkou 1 814 a výškou 1 554 mm, ktorých motor s objemom 1,8 litra mal poskytovať minimálne 180 koní a poháňať predné kolesá. Takže nič iné ako Octavia vlastne do úvahy ani neprichádzalo.

Za každé z áut upravených pre potreby polície... Foto: Kommersant
Škoda Octavia - ruská polícia Za každé z áut upravených pre potreby polície zaplatia ruskí daňoví poplatníci priemerne zaplatia asi 25 300 eur.

Nastavenie nezmyselných kritérií naznačuje, že ani Rusko nie je výnimkou v „ohýbaní“ zákonov. Pritom nákup nových policajných vozidiel bude stáť ruských daňových poplatníkov len v prvej fáze 6,98 miliardy rubľov, čo je približne 96 miliónov eur. Za jedno auto tak zaplatia asi 25 300 eur. Pochybnosti nad výberovým konaním naznačuje aj fakt, že tender vyhrala spoločnosť Rolf, ktorá je najväčším ruským dílerom áut, a ktorej zakladateľa Sergeja Petrova, ale aj jeho spoločníkov, obvinili agenti tajnej služby z nezákonného vývozu peňazí do cudziny. Spoločnosť Rolf však políciu uistila, že svoje záväzky splní, poznamenal Kommersant.

Škoda tak „vyfúkla“ zákazku ruskej Lade, ktorá si na dodávky áut polícii tiež brúsila zuby. Teoreticky mohla podmienky splniť Ladou Vesta Sport. A aj sa to očakávalo vzhľadom na tradíciu, že štátne tendre zohľadňujú podporu domácich výrobcov. Ale ani Škoda nie je v Rusku celkom cudzia značka. Česká automobilka montuje Škody v závode GAZ v Nižnom Novgorode aj v ruskej Kaluge. Na tamojšom trhu je siedmou najúspešnejšou značkou. Nákupy nových áut pre dopravných policajtov sú súčasťou rozsiahleho programu s označením Bezpečnejšie a kvalitnejšie cesty.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek