Prejazdov na červenú pribúda. Žltá znamená pozor, prípadne stoj, varuje polícia

Vodiči často preletia cez križovatku, keď je na semafore červené svetlo. Hrozí im pokuta od 60 eur do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov.

04.08.2019 08:00
debata (28)

VIDEO: Pozrite sa, čo sa deje na križovatkách. Vodiči čoraz viac jazdia na červenú.

Video

Signál s plným žltým svetlom „Pozor!“ znamená pre vodiča povinnosť zastaviť vozidlo pred priečnou súvislou čiarou a kde taká čiara nie je, pred svetelným signalizačným zariadením. V prípade, že po rozsvietení tohto signálu je už tak blízko, že by vodič nemohol vozidlo bezpečne zastaviť, smie pokračovať v jazde.

„Vodič je sankcionovaný za nezastavenie vozidla na signál svetelného signalizačného zariadenia s červeným svetlom „Stoj!“, pričom ide o porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom a podľa zákona hrozí pokuta od 60 eur do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov,“ povedala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru pre TV Pravda.

Niektorí vodiči sa domnievajú, že pri oranžovom svetle to ešte dajú a pridajú plyn. Avšak hliadka Policajného zboru zaznamenáva dopravné priestupky technickými prostriedkami na zadokumentovanie priestupku, kde je jasne viditeľné porušenie pravidiel cestnej premávky. „Ak páchateľ nie je ochotný pokutu v blokovom konaní zaplatiť, príslušník Policajného zboru je povinný vec predložiť orgánu príslušnému a zistený priestupok prejednať neskrátenou formou konania,“ vysvetlila Baloghová.

Pri určení druhu sankcie a jej výmery sa prihliadne na závažnosť priestupku, najmä na spôsob jeho spáchania a na jeho následky, ako aj na okolnosti, za ktorých bol spáchaný, na mieru zavinenia, pohnútky a na osobu páchateľa a podobne.

Polícia sa v poslednom období snaží byť na cestách voči previnilcom prísnejšia.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #auto #semafor #červená
Články podľa značiek