Odvážny policajt zachránil vozidlo od plameňov. Pozrite si video z akcie

Polícia zasahovala pri požiari vozidla. Po márnom pokuse o uhasenie s hasiacim prístrojom a hrozbou, že požiar zasiahne aj vedľa stojace vozidlo Škoda Octavia, sa policajti rozhodli rozbiť okienko spolujazdca a Octaviu odtlačiť.

03.08.2019 07:00
debata (3)

VIDEO: Pozrite si zásah policajtov v Prahe. Konali odvážne, ale nehrozil výbuch horiaceho auta?

Video

Policajti z pohotovostnej motorizovanej jednotky Českej polície zasahovali pri požiari vozidla na Lamačovej ulici v Prahe 5. Majiteľka horiaceho vozidla uviedla, že auto po zaparkovaní vzbĺklo v motorovom priestore.

Policajti sa najprv snažili požiar dostať pod kontrolu za pomoci hasiaceho prístroja, ktorý mali v služobnom vozidle. To sa však nedarilo. Majiteľka taktiež poprosila či by jej nemohli vybrať kabelku z horiaceho vozidla, ktorú tam v šoku zabudla. Jeden z policajtov do auta vliezol a kabelku s telefónom zachránil.

Následne sa aj s možnou hrozbou výbuchu horiaceho vozidla rozhodli zachrániť vedľa stojace vozidlo, ktoré by sa následkom silných plameňov poškodilo alebo aj samo začalo horieť. Policajt teleskopickým obuškom rozbil okno na strane spolujazdca a cez neho odblokoval auto tak, že ho potom odtlačili do bezpečnej vzdialenosti od horiaceho vozidla.

Ako predbežnú príčinu požiaru hasiči stanovili technickú závadu, kedy pod vplyvom prasknutého palivového potrubia došlo k úniku paliva. Vytekajúce palivo sa následne vznietilo od horúceho výfuku. Škoda bola vyčíslená na 30-tisíc českých korún (1200 eur).

Nebol zásah českej polície až príliš riskantný? Ako sa k takýmto prípadom stavia slovenská polícia? „Každý prípad je osobitý, preto sa nedá jednoznačne odpovedať. Je nutné v prvom rade zabezpečiť majiteľa vozidla. Ak vodič na blízku nie je a nedá sa privolať ani dostupnými spôsobmi, mali by ste zavolať záchranné zložky, ktoré vás budú ďalej inštruovať,“ uvádza Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

V niektorých prípadoch môže ísť o krajnú núdzu, vtedy konanie (rozbitie okna) inak trestné, nie je trestným, a naopak v niektorých prípadoch môžu hroziť aj sankcie. Polícia radí celú akciu si natočiť, poprípade privolať svedka. Zákon v prípade krajnej núdze hovorí, že rozbitie okna musí byť v každom prípade poslednou inštanciou.

Pretože rozbitie okna sa dá totiž kvalifikovať ako poškodzovanie cudzej veci. Ak by ste neboli v krajnej núdzi a rozbili by ste čelné sklo, ktorého hodnota môže prekročiť sumu 266 eur, už ste spáchali trestný čin.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #oheň #požiar #auto bez vodiča #Polícia ČR
Články podľa značiek