Ďalšie Volvo bude z Číny. SUV XC60 poputuje Hodvábnou cestou

Volvo rozširuje výrobu vo svojich čínskych závodoch o ďalší model určený aj pre Európu. Sedan S60 bude na „hodvábnej ceste“ nasledovať vôbec najpredávanejšie Volvo súčasnosti.

06.08.2019 18:00
debata
Po limuzíne S90 presunulo Volvo do Číny aj... Foto: Volvo
Volvo XC60 - výroba v Číne Po limuzíne S90 presunulo Volvo do Číny aj výrobu SUV XC60. Produkovať sa tam budú výlučne verzie s benzínovým a plug-in hybridným pohonom.

Volvo patrí od roku 2010 čínskemu automobilovému gigantu Geely. Čína je zároveň jeho najväčším trhom. V ríši stredu má až tri výrobné závody. Montážne linky síce vybudovali v Číne aj konkurenti, napríklad Mercedes-Benz či BMW, no Volvo bolo prvou prémiovou značkou, ktorá si trúfla autá produkované v Číne dovážať do Európy. Stalo sa tak roku 2017, keď Volvo presunulo kompletnú produkciu vlajkovej lode S90 do Ta-čchingu (Daqing). Odvtedy putujú k európskym zákazníkom špeciálne upravenými vlakovými súpravami, do ktorých sa zmestí 255 vozidiel. Hodvábna cesta skrátila čas distribúcie do belgického logistického centra v Zeebrugge v porovnaní s lodnou dopravou o dve tretiny.

Autá poputujú do Európy po železnici. V... Foto: Volvo
Volvo S90 - produkcia Čína Autá poputujú do Európy po železnici. V porovnaní s lodným transportom to skracuje čas transportu o dve tretiny.

Systém sa pravdepodobne osvedčil, a tak sa do Číny presúva zo Švédska aj veľká časť produkcie najpredávanejšieho Volva súčasnosti – SUV XC60. V závode v Čcheng-tu (Chengdu) budú produkovať všetky benzínové a plug-in hybridné verzie. Vo švédskom Torslande neďaleko Göteborgu zostanú na linkách iba naftové modifikácie. Po prevoze do Európy budú „čínske“ XC60 následne distribuované do 25 krajín Európy. Okrem Číny a Švédska vyrába Volvo vozidlá aj v belgickom Gente a tiež v Južnej Karolíne, kde z montážnych liniek schádza sedan S60. Ako vidieť, Volvo je globálnym výrobcom, ktorý vyrába tam, kde je o jeho vozidlá najväčší záujem. Zároveň to naznačuje, že materská Európa už nie je jeho prioritou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Volvo #Volvo XC60 #výroba áut
Články podľa značiek