Rekord: V La Ferté-Vidame sa stretlo viac ako 4 200 historických Citroënov!

Rok 2019 sa nesie v Citroëne v znamení osláv storočnice. Jeho doterajším vrcholom bol celosvetový zraz historických vozidiel. Ešte nikdy sa na jednom jedinom mieste nestretlo toľko áut tejto značky.

03.08.2019 18:00
debata
Stretnutie storočia prilákalo približne... Foto: Citroën
Citroën - stretnutie historických vozidiel vo Francúzsku Stretnutie storočia prilákalo približne 60-tisíc fanúšikov značky. To je rekord nielen pre samotný Citroën.

Na unikátnu akciu Le Rassemblement du Siècle, teda Stretnutie storočia sa Citroën pripravoval už od roku 2015. Spolu s ním ju organizovalo viacero významných asociácií. Napríklad Amicale Citroën Internationale, združujúca takmer tisícku klubov z celého sveta a vyše 70-tisíc zberateľov. Mnoho z nich sa nakoniec od 19. do 21. júla stretlo v La Ferté-Vidame, čo je malé mestečko v departemente Eure-et-Loir. Voľba nebola náhodná – ide o miesto neodmysliteľne spojené s históriou Citroënu, ktorý sa tu v roku 1938 rozhodol umiestniť svoje prvé skúšobné a vývojové centrum. Práve tu sa začali rodiť legendárne modely vrátane slávnej „kačice“, teda Citroënu 2CV.

Historických vozidiel bolo tak veľa, že kvôli... Foto: Citroën
Citroën - stretnutie historických vozidiel vo Francúzsku Historických vozidiel bolo tak veľa, že kvôli prehľadnosti ich museli zoradiť podľa modelov a rokov výroby. A to v tvare loga značky.

Podľa predbežných odhadov navštívilo Stretnutie storočia približne 60-tisíc ľudí, ktorí si v priebehu troch dní mohli pozrieť vyše 4 200 vystavených Citroënov. To je, aspoň podľa dostupných prameňov, svetový rekord. Ešte nikdy sa doteraz nestretlo toľko historických automobilov jednej značky v rovnakom čase na jednom mieste. Popri Type H, Traction Avant, Mehari, DS, CX sa ukázalo aj niekoľko unikátov. Obrovskú pozornosť budil model SM, ktorý sa vyrábal medzi rokmi 1970 až 1975 v spolupráci s Maserati. Už v tej dobe mal pod kapotou silné 6-valcové srdce s objemom 2,7, respektíve 3 litre. Ale variant s osemvalcom od Maserati existuje iba jeden – a ten v La Ferté-Vidame nechýbal.

Toto je jeden z najslávnejších modelov -... Foto: Citroën
Citroën - stretnutie historických vozidiel vo Francúzsku Toto je jeden z najslávnejších modelov - Citroën Traction Avant. Prvé sériovo vyrábané vozidlo s predným náhonom.

Rovnako nechýbali ani desiatky extravagantných vozidiel Méhari, ktoré preslávila filmová séria o žandároch zo Sain-Tropéz, slávne „Fantomasove“ Citroëny DS, no ešte väčším zážitkom bola možnosť vidieť hneď pri sebe niekoľko unikátnych automobilov s označením Type A, ktoré sa vyrábali medzi rokmi 1919 až 1921. Tie stáli pri zrode značky a s produkciou sto áut denne sa svojho času stali historicky vôbec prvým masovo vyrábaným modelom v Európe. Akciu sprevádzal program. Napríklad aj premietanie historických reklám – od plagátov a inzerátov až po televízne šoty, dokonca z polovice minulého storočia.

V aukcii sa objavili unikáty ako Citroën C-Elysée, s ktorým získal José María López tri tituly majstra sveta v pretekoch WTCC, alebo prototyp M45 s motorom Wankel z roku 1969.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Citroen
Články podľa značiek