Ekológia naruby: VW zošrotuje v USA 102 000 funkčných áut!

Čierny scenár sa naplnil. Viac ako štvrtina vykúpených áut z emisnej aféry Dieselgate skončí v USA na šrotovisku. Nie je ich rentabilné upraviť, predať ani dovolené vyviezť z krajiny.

07.08.2019 06:00
debata (51)
Je rozhodnuté, viac ako štvrtina vozidiel... Foto: SHUTTERSTOCK, BBC
VW Dieselgate USA - parkovisko Victorville Je rozhodnuté, viac ako štvrtina vozidiel zasiahnutých aférou Dieselgate v USA skončí v šrote.

Na rozdiel od Európy bol Volkswagen v USA donútený tamojšími úradmi vykúpiť od majiteľov približne 350 000 vozidiel vybavených naftovými motormi EA189 s klamlivým emisným softvérom. Tieto vozidlá parkoval od roku 2016 na 37 odstavných plochách naprieč Spojenými štátmi a dlho nebolo jasné, čo sa s nimi stane. Koncom vlaňajšieho roka sme sa dozvedeli, že po dohode s relevantnými orgánmi dostal VW povolenie emisne upraviť približne 261 000 vozidiel tak, aby mohli byť opäť predané ako ojazdené. O osude ďalších 42 000 kusov nebolo zatiaľ rozhodnuté.

Bohužiaľ, dnes poznáme podľa informácií nemeckého Wirtschaftswoche osud ďalších približne 102 000 postih­nutých vozidiel. A ten nemá s ekológiou naozaj veľa spoločného. Nemecký web uvádza, že budú nemilosrdne zošrotované. To napriek tomu, že ide o pojazdné autá, často s relatívne malým počtom najazdených kilometrov, ktoré by mohli slúžiť ešte niekoľko rokov. Vzhľadom na ich súčasný stav, použitý typ motora alebo vek, ich však nebolo možné vrátiť späť do prevádzky, alebo by to bolo ekonomicky nerentabilné. Zároveň úrady zakázali ich vývoz mimo USA a tiež predaj kľúčových náhradných dielov z týchto áut.

A keďže ďalšie skladovanie na odstavných plochách je pre koncern VW ekonomicky neúnosné, neexistovalo žiadne iné riešenie, ako vozidlá zničiť. Wirtschaftswoche uvádza, že pri likvidácii tak obrovského množstva áut vznikne asi 500 000 ton emisií kysličníka uhličitého. Pritom práve škodlivé emisie spustili celú aféru. Je otázne, čo by bolo pre planétu lepšie. Autá vyviezť a predať v regiónoch, kde jazdia vozidlá s ďaleko horšími emisnými parametrami, alebo zničiť viac ako stotisíc funkčných vozidiel a splodiny z ich recyklácie pustiť do atmosféry?

© Autorské práva vyhradené

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #dieselgate #naftové autá
Články podľa značiek