Čína provokuje Porsche. Založilo vlastné 'detektívne' oddelenie

Ak si kúpite „fejkový“ prívesok na kľúče, okuliare alebo hodinky Porsche, nič také vážne sa nestane. Problémom je, že čierny trh ponúka aj falošné airbagy, kolesá či dokonca brzdové kotúče. Vznikajú zväčša v neuveriteľne amatérskych podmienkach. Obrat v tomto biznise sa pritom pohybuje v desiatkach miliónov eur.

09.08.2019 19:00
debata (4)
Čína je najväčšou fabrikou na falošný tovar.... Foto: Porsche
Porsche - falošné komponenty Čína je najväčšou fabrikou na falošný tovar. Bohužiaľ, vznikajú tu v provizórnych podmienkach aj náhradné dielce na autá. Tie od Porsche nevynímajúc. Sú ich státisíce.

Nemecké Porsche sa rozhodlo zatočiť s nelegálnymi výrobcami náhradných dielcov s logom automobilky zo Zuffenhausenu. Zďaleka nielen kvôli biznisu. Podstatnejšia je bezpečnosť. Kúpiť si totiž brzdové kotúče na ikonickú deväťstojedenástku alebo Panameru s výkonom 500 koní, ktoré vznikajú kdesi na juhu Číny v malej garáži alebo dokonca v obývačke, nemusí byť dobrý nápad. Preto Porsche pred časom založilo špeciálne oddelenie Brand Protection, ktoré sa pustilo do boja s výrobcami „fejkových“ súčiastok.

Trúfli by ste si použiť falošné brzdové strmene... Foto: Porsche
Porsche - falošné komponenty Trúfli by ste si použiť falošné brzdové strmene na vašom Porsche 911 alebo na Panamere, ktoré vznikli kdesi v čínskej garáži?

Títo lovci falšovateľov vyrážajú každoročne do Číny, ktorá je zdrojom až 80 % falošných produktov s logom Porsche. K zákazníkom sa následne dostávajú cez internetové platformy ako eBay, Amazon či Alibaba. Tri nemecké vyšetrovacie tímy spolupracujú so súkromnými detektívnymi kanceláriami a majú tiež od čínskych úradov právomoc zadržať podozrivé osoby do príchodu čínskej polície. Väčšina nepravých komponentov vzniká na čínskom vidieku, najmä v okolí Shanzenu, ktorý sa nachádza asi hodinu jazdy od Hongkongu.

... alebo taký airbag? Foto: Porsche
Porsche - falošné komponenty ... alebo taký airbag?

Kvalita je rôzna. Od úplne amatérskych produktov, rozoznateľných na prvý pohľad, napríklad aj vďaka nedokonalému logu či skomolenej nemčine na obale, až po sofistikované výrobky z malých tovární. Hoci môžu byť na nerozoznanie, ani tie nie sú certifikované a vystavujú zákazníkov Porsche, ktorí sa nechajú ovplyvniť nízkou cenou, skutočnému nebezpečenstvu. Lovci napodobenín našli v ponuke napríklad falošné airbagy, disky kolies či brzdové kotúče, teda komponenty, ktoré majú priamy vplyv na bezpečnosť.

Systematický prístup, ktorý obsahuje falošné nákupy, dlhodobé sledovanie či zbieranie informácií, prináša svoje ovocie. Len vlani zaistilo oddelenie ochrany značky 200-tisíc výrobkov v hodnote 60 miliónov eur. Z toho 33-tisíc bolo deklarovaných ako originálne príslušenstvo Porsche! Samozrejme, ceny originálnych dielcov, ale aj doplnkového sortimentu sú vysoké, čo je voda na mlyn pre podvodníkov. Tí sa nezastavia takmer pred ničím. Pikantný je prípad, keď sa kontrolórom podarilo zadržať tisíce piluliek na erektilnú dysfunkciu s logom Porsche.
Porsche - falošné komponenty
Porsche - falošné komponenty
+5Porsche - falošné komponenty

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Porsche #náhradné diely
Články podľa značiek