Robotická nabíjačka bude realitou už na budúci rok

Budúcnosť mestskej dopravy má patriť autonómnym elektromobilom. Ako sa však budú autá bez vodiča nabíjať? S riešením prichádza spoločnosť Electrify America, jeden z prevádzkovateľov rýchlonabíjacích staníc v USA.

14.08.2019 06:00
debata (1)
Robotická nabíjačka bude vybavená automatickým... Foto: Electrify America
Electrify America -nabíjačka Robotická nabíjačka bude vybavená automatickým ramenom, ktoré dokáže plne autonómne, teda bez obsluhy, pripojiť nabíjací kábel k elektromobilu. Má mať výkon 150 kW, čo je zárukou expresne rýchleho nabíjania.

V nasledujúcich rokoch by sme sa mali v mestách začať stretávať s čoraz väčším počtom elektromobilov. A nielen s tými súkromnými či zdieľanými. Problémy mestskej dopravy majú riešiť najmä tie autonómne. Teda elektrické autá bez vodiča, ktoré si zavoláte cez mobilnú aplikáciu alebo vám jednoducho dovezú objednaný tovar. Má to však háčik. Každý elektromobil sa potrebuje nabíjať. A vzhľadom na stále krátky dojazd častejšie, ako potrebujú navštevovať čerpaciu stanicu konvenčné autá so spaľovacím motorom. Kto bude teda tieto dopravné prostriedky nabíjať?

Zdalo by sa, že riešením môžu byť indukčné nabíjacie stanice, teda také, kde nie je nutné prepojiť elektromobil s nabíjačkou žiadnym káblom. Stačilo by, aby elektromobil zaparkoval nad indukčnou platňou a proces sa spustí. Lenže indukčné nabíjanie má svoje limity. Výkon nabíjania je neporovnateľne nižší. Nabíjanie preto trvá neúmerne dlho. Nabíjanie na rýchlonabíjacích staniciach by si zas vyžadovalo obsluhu, ktorá však na elektrických „čerpačkách“ neexistuje. Americký prevádzkovateľ nabíjacích staníc Electrify America prichádza s víziou robotických nabíjačiek.

Kým sa v neobjavia prvé autonómne... Foto: Electrify America
Electrify America -nabíjačka Kým sa v neobjavia prvé autonómne elektromobily, môžu robotické nabíjačky zvýšiť komfort nabíjania majiteľom klasických elektrických áut.

Vlastne to ani nie je vízia, keďže prvú z nich chce uviesť do prevádzky už na budúci rok. Nie je to celkom nový nápad. S myšlienkou robotického nabíjania prišla v roku 2015 Tesla, ale nakoniec sa projekt nerealizoval. Napokon, modely Tesly sú konvenčnými elektromobilmi a ich majiteľom nerobí žiaden problém auto pripojiť k nabíjaciemu stojanu. Prínosom by bol len komfort. Pri autonómnych elektromobiloch ide o nutnosť. Electrify America vyvinula nové zariadenie v spolupráci s výrobcom robotických ramien Stable, s ktorými sa môžeme stretnúť napríklad pri výrobe automobilov.

Rameno je vybavené kamerou a senzormi, ktoré navedú nabíjací kábel ku konektoru. Navyše musí robot zvládnuť aj otvorenie veka konektoru, ak to zaň neurobí samotný elektromobil. „Vozidlá môžu zaparkovať kdekoľvek v štandardných parkovacích domoch a roboty Stable zabezpečia všetko potrebné,“ píše sa v tlačovej správe firmy Electrify America. Nabíjačka má mať výkon 150 kW a na svoju činnosť nebude potrebovať žiadnu obsluhu. Prvú z nich spustia do prevádzky v roku 2020 v kalifornskom San Franciscu. Zdá sa, že inteligentné roboty by mohli uľahčiť „tankovanie“ aj klasickým elektromobilom. Aspoň kým sa neobjavia prvé autonómne.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #nabíjačka #roboti #autonómne autá #Electrify America #Stable
Články podľa značiek