Škoda Kamiq GT: Ďalšie SUV Škody uniklo na internete! K nám sa nedostane

Škoda má v ponuke viac SUV ako Kodiaq, Karoq a Kamiq. V Číne totiž predáva aj SUV-kupé Kodiaq GT, ku ktorému sa čoskoro pripojí menší súrodenec. A práve ten sa automobilke ustrážiť nepodarilo.

27.08.2019 18:00
debata
Kamiq GT bude vyzerať podstatne atraktívnejšie... Foto: Auto Home China
Škoda Kamiq GT - 2020 Kamiq GT bude vyzerať podstatne atraktívnejšie v porovnaní s bežným čínskym Kamiqom. Hoci budú zdieľať spoločnú platformu aj techniku.

Škoda tlačí v oblasti SUV „na pílu“. A to najmä v Číne, ktorá je jej najdôležitejším trhom a kde má na modelový rozvoj, na rozdiel od Európy, aj dostatočnú výrobnú kapacitu. Tak sa stalo, že okrem Kodiaku a Karoqu dostali čínski zákazníci na výber aj ďalšie dve SUV. V prvom rade efektné SUV-kupé Kodiaq GT a následne aj Kamiq, ktorý sa do európskych showroomov ešte len chystá. Čínsky Kamiq je síce od toho európskeho odlišný, pretože stojí na lacnejšej platforme PQ34, ale pre Škodu bol skutočnou ranou do čierneho. Najmä v čase recesie čínskeho automobilového trhu, ktorá má na svedomí pády v desiatkach percent.

Len v júli predala česká značka na tamojšom trhu 5 427 Kamiqov, čo je viac ako štvrtina jej celkových registrácií v tomto mesiaci. Práve Kamiq sa postaral o to, že predaje Škody klesli v tomto regióne „len“ o 20 %. Kamiq porazil v predajoch dokonca dovtedajšie bestsellery – Octaviu nasledovanú Rapidom. A tak sa nemožno čudovať, že v Škode padlo rozhodnutie o príchode štyroch ďalších čínskych SUV. Tejto triedy akoby sa kríza netýkala. Prvým z nich bude Kamiq GT. Až také veľké prekvapenie to ale zas nie je, keďže v podobe konceptu Škoda Vision GT sa už predstavil na júnovom autosalóne v Šen-Čene.

Kamiq GT má nižšie situovanú strechu a štíhly... Foto: Auto Home China
Škoda Kamiq GT - 2020 Kamiq GT má nižšie situovanú strechu a štíhly zadný stĺpik zdobený hliníkom. Vzadu to „hrá“ na dva výfuky, pod kapotou ale veľká nádielka výkonu nehrozí.

My sa však môžeme na jeho dizajn pozrieť už teraz, keďže čínske ministerstvo priemyslu a informačných technológií neuchránilo nové SUV-kupé pred únikom na internet. V porovnaní s usadlým čínskym Kamiqom pôsobí Kamiq GT oveľa atraktívnejšie. Napokon, to je jeho tromfom. Zo štúdie prevzal zníženú siluetu strechy aj hliníkový zadný stĺpik. Technicky budú však oba modely identické. Pod kapotou sa tak objaví atmosférický 4-valec 1,5 FSI a druhou alternatívu predstavuje výkonnejší agregát 1,2 TSI, vždy v kombinácii s manuálnou prevodovkou a predným náhonom. To je recept ako dosiahnuť čo najnižšiu cenu.

O ďalších troch SUV toho veľa nevieme, v každom prípade by jedno z nich malo byť elektromobilom. Tým sa ale v Číne po zoškrtaní dotácií na polovicu nedarí, prsnejšie tamojší „elektrický“ trh doslova skolaboval. Škoda tak bude ťažiť najmä zo svojich klasických modelov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Kamiq #Škoda Kamiq GT
Články podľa značiek