Zlodejom stačilo 30 sekúnd a auto za stotisíc bolo preč

Zahalený muž nehľadal drôtom vodu, ale chytal signál vysielaný z kľúča patriaceho k vozidlu, ktorý bol odložený doma. Stačilo 30 sekúnd a komplic odomkol vozidlo, vyparkoval a v kľude odišli.

28.08.2019 07:00
debata (5)

VIDEO: Pozrite si, ako dvojica zlodejov za 30 sekúnd načítala signál kľúča a bez problémov ukradla zaparkovanú Teslu S z dvora domu. Zdroj: HAKA

Video

„Krádeže elektromobilov z dielne americkej automobilky Tesla sú veľmi ojedinelou záležitosťou. Dajú sa veľmi rýchlo vystopovať a zlodej musí okrem iného disponovať i nadštandardnými technologickými zručnosťami,“ uvádza skupina HAKA, ktorá sa zaoberá vyhľadávaním kradnutých vozidiel.

Dvojica zlodejov mala v Londýne na krádež všetky znalosti a ideálne podmienky. Osoba zahalená kapucou drôtom zachytáva signál vysielajúci z kľúča vozidla takzvaný keyfob. Keďže bol v dosahu prenosného extendera v batohu zlodeja. Na videu je vidieť ako sa Tesla odomkne a zlodej do nej nenásilne vnikne odparkuje a odíde.

„Bolo šokujúce, ako rýchlo to prebehlo,“ povedal majiteľ domu médiám.

Kde urobil majiteľ vozidla chybu? Pravdepodobne nemal zapnutú funkcionalitu PIN to Drive. Keď tak niekto spraví, od toho momentu bude možné aktivovať pohonný systém iba po zadaní krátkeho číselného kódu.

Krádeže bezklúčových vozidiel rýchlo stúpajú v Anglicku a vo Walese. Počet odcudzených vozidiel sa podľa britského Úradu pre vodičské preukazy a registrácie vozidiel v roku 2017 zvýšil na 43 308, čo je o takmer 9 000 viac oproti roku 2016. Aktivisti a politici vyzývajú automobilky, aby zlepšili bezpečnosť najmä pre vozidlá bez klasického fyzického kľúča.

Bezpečnostné firmy odporúčajú majiteľom, aby si kľúč nechali najmenej 5 metrov od dverí domu, aby zlodejom maximálne sťažili prenos signálu.

Vyjadrenie Tesly „Útoky s rozvodnou skrinkou môžu byť zamerané na mnoho značiek vozidiel – nielen na Tesly. Tesla však vyvinula ďalšie úrovne zabezpečenia prostredníctvom aktualizácií softvéru, ako napríklad úplné zablokovanie pasívneho vstupu do vozidla alebo funkcia Pin to drive,“ povedal hovorca Tesly pre dailymail.co.uk

„Existuje tu však nemalá pravdepodobnosť, že elektromobil skôr či neskôr nájdu. Vypnutie GPS lokalizácie je po novom možné iba vtedy, keď poznajú používateľského heslo,“ dodávajú odborníci zo skupiny HAKA. Samozrejme, ešte tu existuje plán B – násilne odstránenie GPS antény. Tesla však môže mať tiež záložný plán, takže ani to nemusí pomôcť. Podľa štatistík FBI boli všetky ukradnuté vozidla Tesla v USA vrátené pôvodným majiteľom.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #Tesla Model S #krádež auta #keyless
Články podľa značiek