Sledoval mobil, zrazila ho električka. Polícia spúšťa veľkú kampaň

Chlapec sa viac venoval mobilnému telefónu ako dopravnej situácii a vstúpil priamo do jazdnej dráhy prechádzajúcej električky. Vodič električky nemal šancu zrážke zabrániť. Zranenia chodca boli na šťastie len strede ťažké. Udalosť sa stala v susednom Česku. Na základe podobných nešťastí sa však aj slovenská polícia rozhodla spustiť rozsiahlu kampaň a v rámci nej zverejnila video, ktoré bolo spočiatku označované na internete za kontroverzné.

30.08.2019 06:00
debata (16)

VIDEO: Pozrite si, ako chlapec pre nepozornosť pri hraní sa na mobilnom telefóne skončil po zrážke s električkou v nemocnici. Zdroj: Polícia ČR

Video

Polícia v posledných týždňoch poukazuje na nepozornosť chodcov. Preventívne upozorňuje, že telefonovanie, sledovanie hier na mobile alebo tablete odvádza chodcovu pozornosť a je pomerne častou príčinou nehôd, ktorých účastníkmi sú práve chodci. Rovnako nebezpečné je hlasné počúvanie hudby cez slúchadlá.

Príkladom nepozornosti je aj nehoda z 21. augusta, ktorá sa odohrala v blízkosti haly Rondo v Brne. Chlapec venujúci sa mobilu si nevšimol prichádzajúcu električku a vodič nedokázal zrážke zabrániť. Zranený mladík zostal naviac zakliesnený pod električkou a privolaní záchranári ho spod vyťahovali s veľkými obtiažami. Chlapec bol následne zo stredne ťažkými zraneniami prevezený do nemocnice.

Diskutuje sa aj o novom videu Polície SR, kde policajt vytrhne chodkyni slúchadla. Video je súčasťou kampane, ktorou chce polícia upozorniť, že chodci sú nielen najzraniteľnejším účastníkom cestnej premávky, ale aj často robia také chyby, ktoré ich stoja život.

VIDEO: Pozrite si, ako slovenský policajt agresívne vytrhol slúchadlá chodkyni. Video prinieslo ostrejšie reakcie verejnosti. Polícia však zverejnila ako to je naozaj – video je súčasť novej policajnej kampane upozorňujúcej na nepozornosť a časté nevnímanie okolitej situácie chodcami. ZDROJ: Polícia SR

Video

„Počúvanie hudby cez slúchadlá výrazne ovplyvňuje vnímanie okolitej situácie. Takýto chodec môže prehliadnuť električku, rútiace sa auto cestného piráta, ponáhľajúcu sa sanitku a čokoľvek iné. Preto chceme upozorniť všetkých chodcov, aby k svojej i bezpečnosti ostatných ľudí pristupovali zodpovedne,“ uvádza Polícia Slovenskej republiky.

Štatistiky na Slovensku za prvých sedem mesiacov 2019:

  • dopravné nehody s účasťou chodca: 672
  • usmrtení chodci: 35
  • ťažko ranení chodci: 126
  • dopravné nehody na priechode pre chodcov: 227
  • dopravné nehody v blízkosti priechodu pre chodcov: 4
  • ostatné nehody: 443

Oproti rovnakému obdobie roka 2018 tento rok narástol celkový počet usmrtených chodcov (Zdroj: Polícia SR)

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #dopravná nehoda #chodec #Polícia ČR #polícia SR
Články podľa značiek