Aurus: 'Ruský Rolls' otvoril prvé dílerstvo. Preverí patriotizmus oligarchov

Bohatí Rusi budú môcť čoskoro ukázať, čo si vážia viac. Prestížne modely Rolls-Royce, Bentley, Maybach alebo domáci Aurus Senat? Ruský inštitút NAMI totiž otvoril v Moskve prvý showroom prémiovej značky, ktorej vozidlá využíva aj prezident Vladimir Putin.

30.08.2019 16:00
debata (4)
Prvá predajňa Aurusu sa nachádza v jednom z... Foto: Aurus
Aurus Senat - 2019 Prvá predajňa Aurusu sa nachádza v jednom z moskovských biznis centier.

Ruský prezident Vladimir Putin sa od svojej májovej inaugurácie už nemusí voziť v zahraničných autách. K dispozícii má novučičkú ruskú limuzínu Aurus Senat. Aby bol však nebol hriešne drahý projekt Kortež, do ktorého boli okrem domáceho inštitútu pre výskum a vývoj v automobilovom priemysle (NAMI) zapojené aj zahraničné spoločnosti, napríklad Porsche Engineering alebo Bosch stratový, od začiatku sa počítalo s predajom na voľnom trhu. Veď vývoj, ktorý odštartoval už v roku 2015 a vyslúžil si aj množstvo kritiky, zhltol 190 miliónov dolárov.

Vrátiť by sa mali zo zisku. A predaj Aurusu práve štartuje. Inštitút NAMI podľa agentúry Reuters otvoril prvý oficiálny showroom v moskovskom obchodnom centre. Rusi však novú pýchu svojho automobilového priemyslu dobre poznajú. Civilná verzia sa predstavila už vlani v auguste na autosalóne v Moskve. Medzinárodnú prezentáciu zas Aurus Senat absolvoval tento rok na jar v Ženeve, keďže sa chystá aj do západnej Európy, Ázie, na Blízky východ či do severnej Afriky. Najprv však poputuje k domácim zákazníkom. A cenou naozaj preverí ich patriotizmus.

Aj napriek konzervatívnosti, ktorá je vo vyššej... Foto: Aurus
Aurus Senat - 2019 Aj napriek konzervatívnosti, ktorá je vo vyššej triede očakávaná, pôsobí Aurus zastarano a príliš pripomína staršie modely Rolls-Royce. Bohatým Rusom to možno prekážať nebude.

Za novinku si bude totiž ruská automobilka Sollers, ktorá zabezpečuje výrobu, pýtať 18 miliónov rubľov. To je približne 245 000 eur, a najmä viac, ako sa predpokladalo. V porovnaní s cenami konkurenčných modelov Rolls-Royce či Bentley, je síce Senat lacnejší, ale lacný rozhodne nie je. Napokon Aurus si verí. Klienti dostanú skutočne prestížnu limuzínu. Vybrať si budú môcť z dvoch verzií. Základná s označením S600 má rázvor 3 300 mm a dĺžku 5 630 mm. Variant L700 s predĺženým rázvorom sa natiahol až na 6 620 mm, čo zodpovedá rozmerom Putinovho prezidentského špeciálu.

Rozmery Senatu sú naozaj monumentálne. Už... Foto: Aurus
Aurus Senat - 2019 Rozmery Senatu sú naozaj monumentálne. Už základná verzia S600 má dĺžku 5 630 mm. Variant L700 s predĺženým rázvorom narástol dokonca až na 6 620 mm.

Identická bude aj technika. Pod kapotou Senatu pracuje mohutný 4,4-litrový dvakrát preplňovaný 8-valec, vyvíjaný s Porsche, naladený na 441 kW a 880 Nm krútiaceho momentu. Asistuje mu elektromotor umiestnený v 9-stupňovej automatickej prevodovke vlastnej konštrukcie. Ide teda o mild-hybrid. Nechýba ani pohon oboch náprav. Najluxusnejšie ruské auto všetkých čias zvláda stovku za menej ako šesť sekúnd a dosiahne maximálnu rýchlosť 250 km/h. O spotrebe značka taktne mlčí, hybridný pohon však iste pomôže zredukovať pár kvapiek paliva.

Na ruské pomery pôsobí interiér naozaj veľmi... Foto: Aurus
Aurus Senat - 2019 Na ruské pomery pôsobí interiér naozaj veľmi reprezentatívne a moderne. Nechýba virtuálny kokpit ani luxusné kožené sedadlá s masážnou funkciou.

Interiéru dominuje okázalý luxus. Vládnu mu prírodné materiály ako koža či drevo. Na ruské pomery prekvapuje aj moderným infotainmentom. Napríklad virtuálnym prístrojovým panelom, head-up displejom či veľkou multimediálnou dotykovou obrazovkou. Očakávať máme aj adaptívny tempomat, čítačku dopravných značiek, detekciu slepého uhla a jazdných prúdov. Z luxusných prvkov spomeňme diódové svetlá, bezkľúčový prístup, diaľkové štartovanie, výkonnú aparatúru, štvorzónovú klimatizáciu, ventilované masážne sedadlá či elektricky ovládaný stĺpik riadenia a veko kufra.

Provizórne sa vozidlá vyrábajú priamo v NAMI, kde zvládajú postaviť ročne maximálne 250 kusov. To však stačiť nebude. Aurus totiž plánuje ročnú produkciu až 5 000 kusov. Neskôr ponuku novej ruskej prémiovej automobilky rozšíria ďalšie modely. V NAMI totiž na univerzálnej platforme EMP (Ĺdinja Modularnaja Platforma) vznikne aj SUV Komendant a MPV Arsenal, tiež pomenované podľa veží Kremľa. Tie budú využívať nielen veľkoobjemové motory, ale aj nový menší 4-valec.
Aurus Senat - 2019
Aurus Senat - 2019
+37Aurus Senat - 2019

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Aurus #Aurus Senat
Články podľa značiek