BMW X6 Vantablack: Toto je 'najtemnejšie' auto planéty

Jeho lak pohlcuje svetlo v takej miere, že sa od neho odrazí necelé percento viditeľného spektra. Toto auto sa v podstate sa ani nedá odfotografovať. Tri rozmery mení na dva!

03.09.2019 16:00
debata
Ako základ poslúžilo nové BMW X6 v modrej... Foto: BMW
BMW X6 Vantablack - 2019 Ako základ poslúžilo nové BMW X6 v modrej farbe. Po zložitom procese lakovania sa z neho stalo najčernejšie auto sveta.

Tretia generácia BMW X6 s podsvietenými ľadvinkami absolvuje svetovú premiéru už o pár dní na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Aby sa ale nestratilo v záplave premiér, v Mníchove sa rozhodli vyrukovať so špecifickou verziou s Vantablack. Tá je lakovaná neuveriteľným lakom. Nečakajte však výstrednosť. Práve naopak. Tento lak urobí z BMW X6 to najčernejšie auto sveta. Vznikol v spolupráci s agentúrou Levitation 29 a britskou spoločnosťou Surrey NanoSystems. To preto, že farba VBx2 využíva nanotechnológiu. Je taká tmavá, že ľudské oko vníma objekty, ktoré sú ňou natreté, len dvojrozmerne. Inú šancu ani nemá. Aj pneumatiky pôsobia v porovnaní s nimi len ako tmavší odtieň sivej.

Schopnosť laku VBx2 pohlcovať svetlo je také... Foto: BMW
BMW X6 Vantablack - 2019 Schopnosť laku VBx2 pohlcovať svetlo je také extrémne, že ľudské oko nedokáže vnímať detaily. V podstate sa z karosérie stáva dvojrozmerný objekt.

Tajomstvo sa skrýva v použití uhlíkových nanotrubíc usporiadaných v matricovej štruktúre. Každá z nich meria iba 14 až 50 mikrometrov a na dĺžku 20 nanometrov. Aby sme si to vedeli lepšie predstaviť, ich hrúbka je 5 000-krát menšia ako ľudský vlas. Na každom štvorcovom centimetri sa ich nachádza niekoľko miliárd. Výsledkom je mimoriadna schopnosť pohlcovať svetlo – až neuveriteľných 99,965 % viditeľného spektra. Objekty natreté takýmto lakom strácajú plasticitu. Samozrejme, tento náter nemá veľa spoločného s automobilovým priemyslom. Spolu so svetlom absorbuje totiž aj teplo, čo je pre autá v podstate nevýhoda. Používaný je najmä v kozmickom priemysle.

O čo je lak tmavší, o to viac vynikajú na... Foto: BMW
BMW X6 Vantablack - 2019 O čo je lak tmavší, o to viac vynikajú na dizajne lesklé detaily. Napríklad aj podsvietené ľadvinky, ktoré sú vychytávkou novej generácie X6 či svetlá.
Dizajnéri v ňom však vraj vidia potenciál. „Často hovoríme radšej o siluetách a proporciách ako o povrchu a líniách. Lak Vantablack však zvýrazňuje práve tieto aspekty dizajnu, než aby ich rušil svetlom a odrazom,“ povedal kreatívny riaditeľ BMW Designwork Hussein Al Attar. Či sa takýto lak dostane do zoznamu špeciálneho príslušenstva BMW, je otázne. Vesmírna technológia je totiž vraj príliš drahá. To ale neznamená, že by sa záujemcovia nenašli. Spomeňme si, keď BMW zaviedlo do ponuky svoje hriešne drahé matné laky, ktoré vyžadovali ručné ošetrovanie a špeciálnu autokozmetiku. Na nezáujem sa automobilka sťažovať dodnes nemôže.
BMW X6 Vantablack - 2019
BMW X6 Vantablack - 2019
+15BMW X6 Vantablack - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X6 #lak #autosalón Frankfurt 2019 #BMW X6 Vantabalack #Surrey NanoSystems
Články podľa značiek