Lamborghini Sian: Prvé hybridné „lambo“ uniklo na internet

Predstaví sa už čoskoro vo Frankfurte nad Mohanom a naznačí cestu, akou sa Lamborghini vydá pri záchrane svojich atmosférických motorov.

05.09.2019 16:00
debata
Lamborghini Sian bude prvým elektrifikovaným... Foto: Lamborghini
Lamborghini Sian - 2019 Lamborghini Sian bude prvým elektrifikovaným superšportom zo Santa Agaty. Zatiaľ si vystačí s mildhybridnou sústavou. No aj vďaka nej má výkon narásť na rovných 800 koní.

Snímka Lamborghini Sian mala byť určená cez mobilnú aplikáciu Unica len vybraným klientom značky. No ako to vyzerá, tí si novú pýchu „lamba“ nenechali len pre seba, keďže obrázok skončil na webe The Driver. Najväčšia frankfurtská premiéra automobilky zo Sant Agaty je tak čiastočne prezradená. Šuškalo sa o nej už dávnejšie, keďže má ísť o prvý superšport Lamborghini, ktorý sa nevyhne elektrifikácii.

Podľa The Driver má byť základom Sianu Aventador SVJ s 12-valcovým atmosférickým motorom. K výkonu 566 kW (770 k) však pridá ďalšie, vďaka nasadeniu 48 V mildhybridnej sústave. Pôjde síce len o 30 koní, no vo výsledku by to znamenalo, že ich bude spolu rovných 800. A čo je ešte dôležitejšie, mildhybridný systém sa postará o nižšie emisií, s ktorými má Lamborghini, ako výrobca extrémne silných áut, problémy.

Hybridizácia by tak mohla predĺžiť život doteraz neodmysliteľného 12-valca. Potvrdzuje to aj Maurizio Reggiani, šéf technického oddelenia. „Nazdávam sa, že značka Lamborghini je založená na motoroch V12, ale je jasné, že do budúcnosti budeme elektrifikáciu potrebovať pre zníženie emisií CO2,“ vyjadril sa nedávno pre MotorAuthority. Vedenie koncernu VW má však na celú vec iný názor. Talianov tlačí, aby nástupcovia Aventadoru a Huracanu dostali úspornejší 8-valec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini #Lamborghini Sian
Články podľa značiek