Varovanie z Poľska pre slovenských vodičov. Tragédia po jazde na červenú

Slovenská polícia neustále varuje vodičov pred jazdou na červenú. Problém s tým majú aj v Poľsku. Naposledy došlo k tragickému stretu dvoch vozidiel 28. augusta okolo 22.00 na križovatke ulíc Zielińskiego, Kapelanka a Monte Cassino v Krakove. Dôvodom nehody bola jazda vozidla Škoda na červenú a následný náraz do bieleho Citroëna.

05.09.2019 11:04
debata (12)

VIDEO: Tragédia po jazde na červenú mala bohužiaľ smrteľné následky.

Video

Chybným konaním 23-ročného vodiča vozidla Škoda zomrel 25-ročný pasažier v jeho vozidle. Podľa predbežných zistení nerešpektoval semafor a do križovatky vošiel na červenú.

Podobné prípady bohužiaľ nie sú zriedkavé ani na Slovensku. TV Pravda len nedávno upozornila, že Zákon o cestnej premávke nariaďuje mimoriadnu opatrnosť pri približovaní sa do križovatky. Rešpektovanie semaforov je zásadným problémom. Žiaľ, stáva sa, že vodiči podceňujú aj takéto základné pravidlá bezpečnosti cestnej premávky. Dôvody takéhoto riskantného správania sú často ponáhľanie sa, premýšľanie alebo iné rozptýlenie.

Závažné dopravné nehody v Krakove

Nerešpektovanie semaforov je jednou z hlavných príčin dopravných nehôd. Z tohto dôvodu v roku 2018 došlo v Krakove k 60 nehodám, pri ktorých bola usmrtená 1 osoba a 80 zranených. V prvej polovici tohto roka nedodržanie pokynov na semaforoch prispelo k 26 nehodám, pri ktorých bolo zranených 38 osôb. Ďalšími opakujúcimi sa príčinami nehôd a zrážok, ktoré sa vyskytujú aj na križovatkách, sú nedávanie prednosti, nedodržanie bezpečnej vzdialenosti od vozidla vpredu, nesprávne manévrovanie v zákrute, nesúlad s rýchlosťou premávky a nesprávna zmena jazdného pruhu. Keď sedíte za volantom, nezabudnite na dodržiavanie dopravných predpisov a opatrnosť. Venujte mimoriadnu pozornosť princípu obmedzenej dôvery a pamätajme na nechránených účastníkov cestnej premávky, t.j. chodcov a cyklistov. Cena za ponáhľanie sa alebo nedostatok pozornosti môže byť ľudský život.

Slovenská polícia upozorňuje, že signál s plným žltým svetlom „Pozor!“ znamená pre vodiča povinnosť zastaviť vozidlo pred priečnou súvislou čiarou a kde taká čiara nie je, pred svetelným signalizačným zariadením. V prípade, že po rozsvietení tohto signálu je už tak blízko, že by vodič nemohol vozidlo bezpečne zastaviť, smie pokračovať v jazde.

„Vodič je sankcionovaný za nezastavenie vozidla na signál svetelného signalizačného zariadenia s červeným svetlom „Stoj!“, pričom ide o porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom a podľa zákona hrozí pokuta od 60 eur do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov,“ povedala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #semafor #autonehoda #jazda na červenú
Články podľa značiek