Tatra 148: Chcete si zajazdiť na legendárnom vyklápači? Dá sa to bez vodičského!

Nádhera. V malej českej obci Jindřiš pri Jindřichovom Hradci sa môžete stretnúť s Tatrami 148. Ale takými, ako inde neuvidíte. Modely v mierke 1 : 3 prekvapujú detailným spracovaním a najmä plnou funkčnosťou. Hoci ide o „hračky“, tankujú benzín.

07.09.2019 14:00
debata (1)
Tatra 148 - funkčný model 1 : 3 Foto: Tirani.cz
Tatra 148 - funkčný model 1 : 3 Tatra 148 - funkčný model 1 : 3

Za zmenšeninami legendárnych Tatier, ktoré u nás ešte v nedávnej minulosti „budovali socializmus“, stojí malá česká spoločnosť Tiranci. Jej zakladateľ Zdeňek Kříž sa venuje výrobe funkčných modelov už 15 rokov. Najnovšie do jeho portfólia pribudla nádherná Tatra 148 v mierke 1 : 3. Napriek tomu, že do jej kabíny sa zmestí skôr dieťa ako dospelý, limitom je výška 170 cm, prekvapuje detailným spracovaním a rovnako plnou funkčnosťou.

Ak hovoríme o funkčnosti, tak tým myslíme, že zmenšený nákladiak má odpružené nápravy, riadenie, osvetlenie aj korbu s trojstranným sklápaním. Nebráni sa ani skutočnému nákladu. Odviezť na tomto aute môžete napríklad tehly alebo zeminu. Napokon, dokladuje to video zo stránky Tiranci.cz. Na zdvíhanie korby slúži mechanizmus ovládaný kľukou. A hoci je dnes tak trochu „doba elektrická“, sympatické je, že zmenšená Tatra, široká približne 85 a dlhá 300 cm, ostala verná klasickému palivu, i keď nie nafte. Poháňa ju štvortkatný benzínový jednovalec HondaGX.

Korba zmenšenej Tatry 148  je plne funkčná. Dá... Foto: Tirani.cz
Tatra 148 - funkčný model 1 : 3 Korba zmenšenej Tatry 148 je plne funkčná. Dá sa vyklápať na tri strany. A dokonca uvezie relatívne ťažký náklad.

Motor je spojený so zadnou nápravou cez spojku a reverznú prevodovku. Ovládanie je jednoduché. Pákou zvolíte smer a potom už stačí použiť plynový alebo brzdový pedál, podobne ako na motokáre. Myslelo sa aj na bezpečnosť. V prípade, že to počas jazdy vaša ratolesť preženie, i keď maximálna rýchlosť je limitovaná na 15 km/h, s diaľkovým ovládačom je možné tento nákladiak kedykoľvek zastaviť. Pán Kříž si nenecháva pôžitok z jazdy na svojich unikátoch len pre blízkych. Tatru 148 si môžete prenajať.

A nielen ju. Nevšedná požičovňa má k dispozícii aj ďalšie modely, napríklad ťahač návesov. Zakladateľ spoločnosti stvoril však aj miniatúrne prívesy, šliapacie autíčka, elektrické pretekárske Bugatti (1 : 2), Alfa Romeo (1 : 2) či Mercedes-Benz SSKL (1 : 2). Jednoducho, je to raj pre deti. Výroba každého z modelov si však vyžaduje asi 450 hodín práce. Ale výsledok stojí za to. Ani dospelí by nepohrdli takouto hračkou.
Tatra 148 - funkčný model 1 : 3
Tatra 148 - funkčný model 1 : 3
+4Tatra 148 - funkčný model 1 : 3

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #tiranci #Tatra 148
Články podľa značiek