Tesla: Američania patentovali revolučný stierač. Princíp mení po 116 rokoch!

Od roku 1903 sa na stieračoch áut nič podstatné nezmenilo. Stále je to ramienko, ktoré sa pohybuje vo výseku kruhu. Tesla má však nové riešenie. Zotrieť má 100 % plochy čelného okna.

17.09.2019 19:00
debata (9)
Nový stierač Tesly, ktorý si dala patentovať,... Foto: Tesla
Tesla - revolučný stierač Nový stierač Tesly, ktorý si dala patentovať, tvorí vertikálne rameno, ktoré sa má pohybovať po celej šírke skla. Vďaka tomu dokáže zotrieť 100 % plochy.

Autá sú stále dokonalejšie. Niektoré ich prvky sa ale vo svojom princípe nemenia. Spomeňme také stierače. Patent na ramienko osadené gumičkou, ktoré zotiera vodu z okna tým, že sa pohybuje vo výseku kruhu, má už 116 rokov. Dala si ho v roku 1903 zaregistrovať americká vynálezkyňa Mary Anderson. Pochopiteľne, odvtedy dostali stierače elektrický pohon, vyhrievanie či dažďové senzory, ktoré ich aktivujú alebo určujú rýchlosť a intenzitu ich pohybu, no princíp je stále rovnaký. Aj preto nedokážu zotrieť vodu z celej plochy skla.

Doterajšie pokusy zmodernizovať stierač tak, aby zasiahol čo najväčšiu časť okna, sa skončili neúspešne. Spomeňme si na Mercedes-Benz E 124 (predchodca triedy E), kde sa jediný stierač pohyboval nielen v kruhovom výseku, ale čiastočne aj v horizontálnom smere. Systém bol pre automobilku drahý a v podstate neriešil dovtedajšie nevýhody, takže sa vrátila ku klasickému riešeniu. Americká Tesla si však myslí, že vie ako na to. Jej stierač budúcnosti dokáže zotrieť 100 % plochy skla. A dala si ho už aj patentovať.

Nič svetoborné v tom ale nie je. Systém počíta s vertikálnou lištou, ktorá sa bude pohybovať horizontálne od jedného k druhému okraju skla. Viesť ju má lineárny elektromotor umiestnený pod sklom, teda v časti, kde je čelné okno širšie. Tesla tvrdí, že takýto stierač bude mať aj ďalšie výhody. Napríklad spotrebuje menej energie. Opiera sa pritom o vysoké trecie straty súčasných mechanizmov stieračov, ktoré rastú s tým, ako sa mechanizmus opotrebováva a znečisťuje. Od patentu do nasadenia nových stieračov však bude viesť pravdepodobne ešte dlhá cesta.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Stierače
Články podľa značiek