BMW Concept 4: Mníchov provokuje. Obrie ľadvinky rozdeľujú

Na autosalóne vo Frankfurte vystavila mníchovská automobilka predobraz novej generácie kupé radu 4. S finálnou verziou má vraj spoločných až 85 % komponentov. Budú medzi nimi aj kontroverzné vertikálne ľadvinky?

20.09.2019 16:00
debata
BMW Concept 4 nie je ničím iným ako predobrazom... Foto: BMW
BMW Concept 4 - 2019 BMW Concept 4 nie je ničím iným ako predobrazom sériového kupé BMW radu štyri, ktorý by sa mal ukázať už na budúci rok. Šokuje najmä obrími prepojenými ľadvinkami a reflektormi, ktoré nemajú krycie sklo.

BMW uviedlo tento rok na trh novú generáciu radu 3 a vo Frankfurte nad Mohanom ukázalo aj praktickú verziu 3 Touring. Je len logické, že po trojke bude čoskoro nasledovať kupé radu štyri. A tak neprekvapí, že na IAA sa Mníchov pochválil konceptom, ktorý naznačuje podobu očakávanej novinky. Od štúdie by sa priveľmi líšiť nemala, napokon nemecká automobilka ani netají, že koncept je na 85 % sériovým autom. Kým však nová trojka je športovo pôsobiacim modelom s nekonfliktným dizajnom, BMW 4 publikum priam provokuje. Dôvodom sú obrie vertikálne ľadvinky.

Dizajnér Stefan Woerns tvrdí, že odvážna predná maska s brúseným povrchom sa odvoláva na tradíciu, najmä na ikonický model 328 z rokov 1936 až 1940, či dokonca na kultové BMW 3,0 CSi zo sedemdesiatych rokov. A je pravdou, že ešte v deväťdesiatych rokoch boli tradičné ľadvinky situované vertikálne. Rozširovali sa až postupne. Tieto sú však odvážne možno až príliš. A to nás už BMW vytrénovalo v ich veľkosti s príchodom nových SUV X5, X7, a najmä feceliftom vlajkovej lode radu 7, ktorá je vďaka nim naozaj neprehliadnuteľná. Tie na koncepte štvorkového radu sú však ešte okázalejšie.

Z profilu je dizajn menej kontroverzný. Silueta... Foto: BMW
BMW Concept 4 - 2019 Z profilu je dizajn menej kontroverzný. Silueta postavená na veľkorysom rázvore tak trochu pripomína nové veľké kupé BMW 8. Až na tvar okien, ktorý prišiel o Hofmeisterov oblúk.

Najviac asi pripomínajú prepojenú masku na konceptoch iNEXT (2018) a i Vision Dynamic Concept (2017). Lenže v týchto prípadoch išlo o elektromobily vzdialenejšej budúcnosti, a tak len málokto čakal, že BMW ich použije v sériovom modeli, navyše s konvenčným spaľovacím motorom. Teraz sa zdá, že sa tak stane. Samozrejme, autosalóny a koncepty sú na to, aby na nich výrobcovia testovali reakcie potenciálnych klientov, a tak je možné, že ak bude názor publika negatívny, Mníchov predsa len urobí korekciu. To sa však dozvieme až na budúci rok, keď sa nový modelový rad predstaví.

Vzadu je BMW Concept 4 rovnako dramatické ako... Foto: BMW
BMW Concept 4 - 2019 Vzadu je BMW Concept 4 rovnako dramatické ako spredu. Dominujú tu výrazné prelisy, difúzor a úzke prepojené svetlá.

V každom prípade je isté, že BMW má záujem novú štvorku odlíšiť od základného sedanu viac ako v minulosti. Hoci technologicky to budú naďalej blízki príbuzní. Kupé a neskôr kabriolet využijú totiž identickú platformu CLAR. Ako ukazuje štúdia, lakovaná červenou farbou Forbidden Red, profil bude inšpirovaný novým veľkým kupé BMW 8, kde sa splývavá silueta strechy vnára do krátkej kapoty. Profil je však „okorenený“ netradičným tvarom okien. Svetlá by mohli byť na sérovom modeli príbuzné, hoci koncept nemá predné zdroje prekryté spoločným sklom. Jednotlivé LED moduly sú zapracované priamo do karosérie.

Zadným svetlám ostala typická grafika v tvare písmena L, tentoraz tvorená samostatnými svetlovodivými prvkami s pulzom srdca. Do interiéru zatiaľ BMW nikoho nepustilo. Ukrývajú ho čierne sklá. O technike nepadlo tiež ani slovo. Aj to je ďalší dôkaz, že úlohou frankfurtské konceptu je v prvom rade mapovať reakcie na plánovanú dizajnovú zmenu. Možno nebude až taká radikálna, ale zmena to rozhodne bude. Napokon BMW odvaha nikdy nechýbala. Spomeňme príchod spočiatku kontroverzných modelov radu 5 a 7 z prelomu milénia, pod ktoré sa podpísal Chris Bangle. V predajoch svojich predchodcov nakoniec porazili.
BMW Concept 4 - 2019
BMW Concept 4 - 2019
+17BMW Concept 4 - 2019

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW 4 #autosalón Frankfurt 2019 #BMW Concept 4
Články podľa značiek