Superb iV: Škoda spustila výrobu prvého plug-in hybridu. Stálo to 12 miliónov

V závode v českých Kvasinách už montujú prvý plug-in hybridný model Škody. Superb iV schádza z rovnakých liniek ako jeho benzínoví a naftoví súrodenci. Vyžiadalo si to však množstvo úprav.

27.09.2019 18:00
debata
Plug-in hybridný Superb má odlišnú platformu... Foto: Škoda-Auto
Škoda Superb iV - 2019 výroba Plug-in hybridný Superb má odlišnú platformu ako jeho benzínoví a naftoví súrodenci. Aby mohli schádzať zo spoločnej linky, musela byť čiastočne prebudovaná karosáreň aj montážna hala.

Osemnásteho septembra zišiel z montážnych liniek závodu v Kvasinách prvý plug-in hybridný Superb iV. Zosúladenie produkcie bežného Superbu s plug-in hybridnou verziou si vyžiadalo investície vo výške 12 miliónov eur. Prispôsobená bola výroba karosérie aj montážna hala. Keďže ekologický Superb má odlišnú platformu, museli byť v oblasti výroby karosérie niektoré zariadenia upravené alebo novoinštalované.

Niekdajšiu halu centra kvality Škoda celkom prestavala. Na výrobu a spojazdnenie vozidiel museli byť totiž pracoviská usporiadané nanovo. Na výrobnej linke bol inštalovaný ďalší zásobník na rámy podvozka, ako aj manipulátor pre vysokonapäťové batérie pohonu a 12-voltové batérie. Okrem toho si spustenie výroby plug-in hybridu vyžiadalo školenia zamestnancov. V Kvasinách tak vyrástlo nové tréningové centrum.

Pripomeňme, že Superb iV, predstavený v máji na majstrovstvách sveta v hokeji v Bratislave, poháňa benzínový 4-valec zážihový agregát 1,4 TSI (115 kW) s elektromotorom (85 kW) a 7-stupňovou prevodovkou DSG. Celkový výkon sústavy je 160 kW. Batérie s kapacitou 13 kWh umožňujú elektrický dojazd 56 km a spotrebu zrážajú na 1,72 l na 100 km. Celkový dojazd je až 930 km. Daňou za ekológiu je kufor zmenšený približne o 140 litrov. A to pri liftbacku aj kombi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda Superb #Škoda-Auto #výroba áut #Kvasiny #Škoda Superb iV
Články podľa značiek