Kia Stinger: Nádherné GT je na pretrase. Má šancu na nástupcu?

Kia modelom Stinger nepochybne zvýšila svoju prestíž. V tomto smere nádherné 5-dverové GT úlohu nepochybne splnilo. Predajne sa mu ale nedarí tak, ako si automobilka predstavovala.

26.09.2019 19:00
debata (2)
Stinger je nepochybne nádherné GT, jeho odbyt... Foto: Kia
Kia Stinger GTS - 2019 Stinger je nepochybne nádherné GT, jeho odbyt však dopláca na nižší imidž značky v prémiovom segmente trhu a tiež na rastúcu popularitu SUV.

Keď Kia v roku 2017 predstavila a uviedla na trh model Stinger, konkurencia zalapala po dychu. Značka spájaná s mainstreamom priviedla totiž na svet prémiové GT so zadným náhonom a dizajnom, za ktorý by sa nemusela hanbiť ani Alfa Romeo. Stinger zozbieral viacero ocenení. Na Slovensku sa stal dokonca autom roka 2018. Problémom ale je, že celosvetové predaje nedosahujú pôvodné očakávania. Za prvý kompletný rok predaja, teda v roku 2018, dodala Kia zákazníkom v Európe 1 143 a v USA 16 806 exemplárov. Tento rok nie sú registrácie oveľa lepšie.

Isté sklamanie neskrýva ani šéfdizajnér európskeho centra Kie Gregory Guillaume. Pre austrálsky magazín Car Sales povedal: „Momentálne si nie som celkom istý, či sa Stingeru darí tak, ako sme očakávali.“ Pritom Stinger nemal extra vysoké predajné ambície. „Nikdy sme neočakávali masové predaje. Malo to byť výnimočné auto, úspešné aspoň v USA, na trhu, kde sme predpokladali, že má šancu. Presadiť sa v tomto segmente je ale veľmi náročné,“ povedal Guillaume. V tomto okamihu tak nie je budúcnosť Stingera istá.

Guillaume si však myslí, že by mala byť automobilka trpezlivá a dať Stingeru šancu na druhú generáciu. Tvrdí, že jedna generácia je na prelomenie predsudkov málo. V tejto súvislosti pripomenul svoju skúsenosť v Audi, kde vlajkovej lodi A8 trvalo až tri generácie, kým začala byť v očiach zákazníkov rovnocenným súperom pre Mercedes-Benz triedy S a BMW radu 7. Nevylúčil tiež, že by nový Stinger mohol v budúcnosti prepriahnuť na nejakú formu elektrifikácie. „Nie je to vylúčené, ale na toto rozhodnutie máme ešte trochu času,“ dodal Guillaume.
Kia Stinger GTS - 2019
Kia Stinger GTS - 2019
+13Kia Stinger GTS - 2019

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #Kia Stinger
Články podľa značiek