Policajná Tesla zločinca nedobehla. Vybili sa jej batérie

V americkom Fremonte, rodisku luxusných elektromobilov Tesla, sa odohral zaujímavý incident. Tamojší prototyp policajného elektromobilu Tesla S prenasledoval páchateľa. Nakoniec však musel byť z akcie odvolaný. Otvára to otázku, či majú elektromobily šancu slúžiť mužom zákona.

28.09.2019 07:00
debata (19)
Policajná Tesla S prešla vo Fremonte podobným... Foto: Fremont Police
Tesla S - policajná verzia Policajná Tesla S prešla vo Fremonte podobným „tuningom“ ako ostatné benzínové vozidlá tamojších policajtov. V službe je už šesť mesiacov a muži zákona si ju pochvaľujú.

V Fremonte, kde stojí aj závod automobilky Tesla, testujú policajnú verziu elektromobilu Tesla S. Tamojší muži zákona zakúpili staršie vozidlo z roku 2014 a upravili ho podobne ako svoje Fordy Explorer. Špecifický exemplár elektromobilu dostal majáky aj balistickú ochranu. Cieľom projektu je overiť, či majú Tesly šancu uspieť v službách polície. Tamojšie oddelenie si od nich sľubuje zníženie prevádzkových nákladov a nulové emisie. Najnovšie sa však Tesla S príliš nepredviedla.

V piatok 20. septembra došlo totiž vo Freemonte k takmer filmovej naháňačke. Informoval o tom web NBC Los Angeles. Policajt Jesse Hartman prenasledoval približne o 23. hodine páchateľa, ktorý unikal. Za normálnych okolností by elektrická Tesla S so svojou úžasnou dynamikou nemala mať problém zločinca dobehnúť, no nestalo sa tak. Približne po 16-kilometrovej divokej jazde rýchlosťou aj 196 km/h, bol Jesse Hartman nútený svoj súboj vzdať. Dôvod? Kolegom ohlásil, že mu jeho Tesla hlási dojazd len 9,6 km. Teda informáciu, ktorú majitelia elektromobilov veľmi radi nemajú.

Vina však v tomto prípade neleží na Tesle. Ako uviedla hovorkyňa policajného oddelenia Geneva Bosques, nebola Tesla S na začiatku služby dostatočne nabitá. Inak by sa nič také nestalo. Podľa doterajších skúseností ostáva totiž v batériách po konci zmeny asi 40 až 50 % kapacity. Predošlá posádka vozidla jednoducho zanedbala svoje povinnosti a vozidlo nepripojila do nabíjačky. Vraj sa to občas stáva. Fremontská polícia si inak elektrickú Teslu pochvaľuje. „Tento konkrétny prípad nijako nezmenil naše pocity zo schopností vozidla počas výkonu služby,“ dodala Bosques.

Doteraz vraj Tesla S napĺňa a dokonca prekonáva očakávania. V jednom prípade prenasledovania bola dokonca úspešná. Projekt beží už šesť mesiacov. Zlyhanie pri spomínanom incidente sa však i tak skončilo happy endom. Keď sa policajnej Tesle S vybili batérie, polícia už mala do prípadu nasadené ďalšie jednotky. Jesse Hartman o možnom probléme s vybitím akumulátorov informoval svojich kolegov v dostatočnom predstihu. Tí jeho prácu dokončili.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Tesla S #Tesla #Fremont
Články podľa značiek