Škoda Octavia: Nová generácia už v novembri. Najprv ako kombi!

Štvrtá generácia boleslavského bestselleru mala byť už dávno na svete. Kauza dieselgate a s ňou spojené škrty však príchod novej Octavie oneskorili. Teraz je už ale naozaj za rohom.

07.10.2019 16:00
debata
Štvrtá generácia Octavie bude o čosi väčšia.... Foto: Autoweekl
Škoda Octavia - 2020 Štvrtá generácia Octavie bude o čosi väčšia. Vytvorí tak viac priestoru pre novú Scalu.

Nová Škoda Octavia mala premiéru pôvodne naplánovanú na rok 2018. Nestalo sa. Obrovské náklady spojené so zahladením kauzy Dieselgate donútili totiž koncern VW predĺžiť životný cyklus svojich modelov. Boleslavský bestseller nevynímajúc. Niežeby mu to ublížilo, posledné tri roky vykázala Octavia v Európe rekordné registrácie, ale sedem rokov kariéry je už na hrane. Pritom bude musieť ešte nejaký ten čas vydržať. Prvé autá sa totiž k zákazníkom dostanú až na budúci rok. Lenže samotné odhalenie prebehne predsa len skôr.

Škoda oznámila, že svetový statický debut štvrtej generácie Octavie sa odohrá na domácej pôde presne 11. novembra. Český výrobca tak ešte stihne 60. výročie od vzniku tohto modelu. Teraz však nie je jasné, či uvidíme najprv liftback alebo kombi. Premiéra Octavie totiž tak trochu koliduje s predstavením ôsmej generácie Golfu, ktorý ukáže Volkswagen 24. októbra. A keďže Golf príde na trh najprv ako hatchbcak, a až následne ako kombi Variant, dostane u Octavie prednosť kombi pred liftbackom.

Tejto teórii nahráva aj fakt, že väčšina zamaskovaných predsériových prototypov mala práve praktickejšiu karosériu. Novinka bude postavená na inovovanej platforme MQB, ktorá umožní zväčšenie rázvoru zo súčasných 2 686 na 2 741 mm. Väčší formát ju teda priblíži viac k Superbu a zároveň vytvorí priestor pre novú Scalu. Posádka môže zároveň počítať s väčším interiérom aj batožinovým priestorom, ktorý má v prípade kombi narásť o ďalších 20 litrov na konečných 630. Pod kapotou sa objavia nové motory. Nielen 3-valec 1,0 TSI a 4-valce 1,5 TSI a 2,0 TSI pre RS či nový diesel 2,0 TDI, ale aj mild-hybridná a dokonca plug-in hybridná sústava.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #Škoda Octavia
Články podľa značiek