Autosalón Nitra: Rekordy nepadnú, ale novinky sa nájdu. Aj zo Slovenska!

Dnes sa začína autosalón v Nitre. Záplavu automobilových premiér však nečakajte. Výstavy áut to dnes jednoducho nemajú ľahké. Napriek tomu tu debutuje niekoľko významných noviniek. Dokonca aj zo Slovenska. Napríklad Kia XCeed zo Žiliny či novučičký Land Rover Defender priamo z Nitry. A vďaka Seatu uvidíte aj dva koncepty.

03.10.2019 06:00
debata (1)
Pozrite si zábery priamo z nitrianskeho autosalónu.
Video

Automobilové výstavy sú dnes na ústupe. Ukázal to aj nedávny frankfurtský autosalón, kde okrem nemeckých značiek, Škody, Hyundaia, Land Roveru a Hondy, prakticky nik iný nevystavoval. Paradoxne, lokálne prehliadky naberajú na význame. Hoci nemajú taký záber, sú neporovnateľne lacnejšie a dokážu pritiahnuť miestnych importérov či aspoň dílerov. Takže paradoxne, v Nitre bude viac značiek ako vo Frankfurte. Kto by si to kedysi pomyslel. Vystavovať tu bude napríklad Nissan, Mazda, Mitsubishi, Suzuki, Volvo, Jeep, Opel, Renault, Dacia či Peugeot s Citroënom, ktoré by ste vo Frankfurte nad Mohanom hľadali márne. Samozrejme, netreba mať veľké oči.

Autosalón v číslach

Autosalón Nitra Foto: Agrokomplex
Autosalón Nitra Autosalón Nitra
Ročník 26.
Termín konania 3. – 6. 10. 2019
Výstavná plocha 37 000 m2
Počet vystavovateľov cca 200
Počet značiek cca 30
Počet noviniek cca 35

Expozícia výrobcu a dílera nie je zďaleka to isté. A tak v Nitre uvidíme množstvo áut, ktoré už jazdia na našich cestách, len ešte neabsolvovali oficiálnu slovenskú výstavnú premiéru. No existujú aj výnimky. Najlepším príkladom je nový crossover Kia XCeed, ktorý bude mať v Nitre v podstate svetový debut, keďže na žiadnom z verejných medzinárodných podujatí ho automobilka zatiaľ neukázala. K horúcim novinkám môžeme pripočítať aj Mercedes-Benz GLB, prvé 7-miestne SUV značky v kompaktnej triede, a najmä na Slovensku vyrábaný off-road Land Rover Defender. Obe debutovali len pred pár dňami vo Frankfurte nad Mohanom.

Land Rover Defender to nemal na výstavisko v... Foto: IAA
Land Rover Defender Land Rover Defender to nemal na výstavisko v Agrokomplexe naozaj ďaleko. Jeho výrobu spustili len v septembri priamo v Nitre. Svetový výstavný debut však už absolvoval vo Frankfurte nad Mohanom.
Renult Clio piatej generácie je pre náš trh... Foto: Renault
Renault Clio - 2019 Renult Clio piatej generácie je pre náš trh dôležitou novinkou. Na trh sa dostáva práve v týchto dňoch, hoci premiéru mal už na jar.

Po prvýkrát uvidíme na Slovensku aj nový Renault Clio, čo je dôležitá novinka pre trh, akým je Slovensko. Hyundai zas vystaví hybridný crossover Kona a Ioniq Electric a Mazda krásne SUV CX-30. Z faceliftov spomeňme Mitsubishi ASX či pikap L200. Zoznam premiér, ktorý uvádza nitriansky Agrokomplex síce obsahuje aj modely ako Peugeot 508 SW, elektrický Peugeot e-208, Škodu Kamiq a Scalu, BMW X7 alebo VW T-Cross a modernizovaný Passat, ale smola. Tieto novinky „vyfúkla“ Nitre jarná prehliadka v bratislavskej Inchebe. O to viac si ceníme aktivitu Seatu. Táto značka privezie do Nitry dva koncepty – SUV-kupé Cupra Formentor a elektrický Seat el-Born z jarnej Ženevy. A to veru nebýva na lokálnych podujatiach zvykom.

Elektrický Seat el–Born bude jedným z mála... Foto: GIMS Gallery
Seat el-Born Concept Elektrický Seat el–Born bude jedným z mála konceptov výstavy. A to ešte Seat pridá štúdiu Cupra Formentor.
Budú však aj značky, ktoré jesennú Nitru obídu. Neuvidíme tu modely Audi, Hondy, Toyoty, Lexusu, Fiatu alebo Alfa Romeo. V tomto smere bude autosalón pod Zoborom opäť zostávať za konkurenčným v Bratislave. Okrem nových áut tu však návštevníci nájdu aj veľkú prehliadku veteránov. Citroën tu navyše pri príležitosti stého výročia značky pripraví expozíciu legendárnych modelov 2CV, DS a Méhari. Na svoje si majú prísť tiež „tuneri“. Až 100 upravených vozidiel, ktoré na jar v Bratislave chýbali, tu bude vystavených po celé štyri dni. Vážnejší kredit zas dá nitrianskemu autosalónu odborná konferencia „O elektromobilite na rovinu“.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Nitra #autosalón Nitra 2019
Články podľa značiek