Dáni chcú zakázať spaľovacie motory v celej EÚ. Už v roku 2030!

Dánsky minister životného prostredia Dan Jorgensen prichádza s odvážnym návrhom urýchliť koniec áut tankujúcich benzín a naftu.

08.10.2019 06:00
debata (56)
Bude koniec spaľovacích motorov v doprave... Foto: ICCT
emisie naftových motorov Bude koniec spaľovacích motorov v doprave rýchlejší, ako sme predpokladali? Dánsko chce s ich predajom skoncovať v celej EÚ už o 11 rokov.

Automobilky masívne investujú do elektromobility. Problémom však je, že drahé elektrifikované autá nachádzajú zákazníkov stále veľmi ťažko. Zmeniť by sa to však mohlo pod vplyvom prísnej legislatívy. Jednoducho zákazom predaja áut so spaľovacími motormi. K takémuto kroku sa už zaviazali napríklad Francúzsko alebo Veľká Británia, ktoré plánujú koniec nafty a benzínu v doprave na rok 2040. No sú tu aj odvážnejšie krajiny. Dánsko chcelo skončiť s predajom klasických áut so spaľovacími motormi už v roku 2030. Nakoniec však od zámeru upustilo. Ale nie dobrovoľne. Išlo o to, že návrh nebol v súlade s európskou legislatívou. Dáni to ale nevzdali.

Európa sa chce stať uhlíkovo neutrálnym kontinentom do roku 2050, pričom do roku 2030 by mali jej emisie CO2 klesnúť o 40 %. A presne tým argumentoval aj dánsky minister životného prostredia Dan Jorgensen. Na nedávnom stretnutí svojich kolegov apeloval, že tento cieľ nie je možné splniť bez radikálneho obmedzenia emisií v doprave. Navrhol preto, aby zákon zakazujúci predaj áut so spaľovacími motormi do roku 2030 prijali všetky členské štáty, teda o desať rokov skôr, ako to plánujú Francúzsko s Britániou. A Dánsku sa dokonca podarilo získať podporu ďalších desiatich štátov únie, napríklad Litvy, Lotyšska, Slovinska alebo Bulharska.

Pre prípad, že iniciatíve neprejde, navrhuje Dan Jorgensen odhlasovať aspoň legislatívu, ktorá umožní jednotlivým krajinám únie prijať rozhodnutie o skoršom termíne zákazu podľa vlastného uváženia. Tým by sa zabránilo vlaňajšiemu scenáru, keď Dánsko napriek snahe nemohlo zakázať spaľovacie motory v súlade s európskymi pravidlami. Či bude odchod benzínu a nafty v doprave naozaj taký rýchly, nie je isté. Zatiaľ ide len o návrh. V súvislosti s ním sa však vynára množstvo otázok o uskutočniteľnos­ti. Napríklad už len z dôvodu kapacít elektrární a rozvodných sietí. Alebo otázky, či bude mať automobilový priemysel dostatok surovín na výrobu akumulátorov pre také obrovské množstvo elektromobilov.

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #Dánsko #elektromobily
Články podľa značiek