Volvo XC40 EV: Elektrická verzia bude mať až dva kufre!

Kompaktná technológia elektromobilov znamená množstvo výhod pre posádku. Dôkazom bude aj nová elektrická verzia Volva XC40. Na rozdiel od verzií so spaľovacími motormi dostane druhý kufor.

16.10.2019 20:00
debata
Predná maska bude zaslepená. Miesto v nej nájdu... Foto: Volvo
Volvo XC40 EV - 2020 Predná maska bude zaslepená. Miesto v nej nájdu senzory a radary asistenčných systémov.

Volvu na dlho avizovanej elektrickej verzii nového SUV XC40 mimoriadne záleží. Do sveta tak postupne vypúšťa čiastkové informácie. Pred pár dňami sme sa napríklad dozvedeli, že bude rovnako bezpečné ako jeho súrodenci, ktorí používajú benzínové a naftové motory. Napríklad vďaka vystuženiam prednej časti platformy CMA, ktoré kompenzujú absenciu klasického hnacieho systému. Nová správa z Göteborgu je však ešte zaujímavejšia.

Volvo prezradilo, že XC40 po elektrickej konverzii získa druhý batožinový priestor. Nachádzať sa má pod prednou kapotou, neďaleko výkonovej elektroniky. Tá je podstatne menšia ako pôvodný 4-valec, takže tu ostalo dosť miesta. Predný kufor bude mať síce len 30 litrov, ale aj tie môžu prísť niekedy vhod. Takže celkovým objem pre batožinu vzrastie spolu so zadným batožinovým priestorom zo 460 na 490 litrov.

Kompaktný elektrický pohon umožní vytvoriť pod... Foto: Volvo
Volvo XC40 - 2019 Kompaktný elektrický pohon umožní vytvoriť pod prednou kapotou ďalší batožinový priestor.

Volvo sa tiež chváli, že elektrická verzia bude z hľadiska dizajnu ešte „švédskejšia“ ako tie ostatné. V tlačovej správe doslova píše, že „menej je niekedy viac“. Mieri tým k minimalistickej zaslepenej prednej maske, ktorá sa stane domovom senzorov a radarov novej generácie pokročilých asistenčných systémov. „Bez mriežky chladiča sme vytvorili ešte čistejšiu a modernejšiu prednú časť. To isté platí o zadnej časti bez koncoviek výfukov. Toto je prístup, v ktorom budeme pri elektrifikácii pokračovať,“ povedal šéfdizajnér Robin Page.

Švédi tiež prezradili, že zákazníci si budú môcť vybrať z ôsmich lakov karosérie vrátane nového zeleného odtieňa Sage Greena tiež 19– alebo 20-palcové kolesá. Čierna kontrastná strecha bude štandardom. Kabína prinesie úplne nové rozhranie navrhnuté špeciálne pre elektromobily. Infotainment má poskytovať špecifické informácie súvisiace práve s elektrickým pohonom. Novinku odhalí Volvo už 16. októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volvo #elektromobily #Volvo XC40
Články podľa značiek