Škoda Rapid: Toto je nová generácia. Hrá sa na Scalu

Áno, Škoda Rapid ďalej žije. Len nie v Európe. Výrazne modernizovaný hatchback aj liftback mieria do Číny a Ruska.

11.10.2019 19:00
debata
Vynovený Rapid sa snaží podobať na novú Scalu.... Foto: Škoda-Auto
Škoda Rapid - skica 2019 Vynovený Rapid sa snaží podobať na novú Scalu. Nižšie situovaná maska a zužujúce sa svetlá to jasne napovedajú. A to aj v prípade liftbacku.

Pôvodný hatchback Škody, stojaci medzi Fabiou a Octaviou, je v Európe minulosťou. Nahradila ho celkom nová Scala. To však neznamená, že na linkách skončil definitívne. Schádzať bude naďalej z tých čínskych a ruských, kde sú nižšie nároky na bezpečnosť a emisie. Jednoducho, Scala na platforme MQB, vybavená v sérii autonómnymi brzdami, monitoringom jazdných prúdov či modernými motormi 1,0 TSI, 1,5 TSI a 1,6 TDI, by bola pre tamojší trh zbytočne drahá. Rapid, ktorý ma na konte už viac ako sedem rokov kariéry, sa tak na týchto trhoch dočká modernizácie.

Snímky Rapidu, ktoré unikli z čínskeho ministerstva priemyslu, sme síce už videli, ale až teraz zverejnila Škoda prvú oficiálnu skicu. A z nej vyplýva, že ukazovali realitu. Facelift sa jednoznačne inšpiroval novou Scalou. Pôvodnú masku zamenil Rapid za tvár nového škodováckeho hatchbacku a spolu s ňou dostal klinovité reflektory. Aj zadné svetlá a nápis Škoda namiesto loga automobilky, zodpovedajú najnovšej móde z Mladej Boleslavi. Rozmery to príliš neovplyvnilo. Liftback je dlhý 4 512 a spaceback 4 312 mm. Základom je staršia platforma PQ25.

Predné 15– alebo 16-palcové kolesá bude poháňať u nás neznámy motor – atmosférický 4-valec s objemom 1,5 litra s výkonom 74 kW a krútiacim momentom 150 Nm. Aj to naznačuje, že Škoda urobila všetko preto, aby Rapid ostal na cenovo nízkej úrovni. Zákazníci si však budú môcť priplatiť za čiernu strechu či viacej chrómu, ktorý Číňania doslova milujú. Okrem Číny bude Rapid naďalej v ponuke v Rusku. V súčasnosti je vôbec najžiadanejším modelom z produkcie Škody. Otázne však je, či budú zmeny ruského Rapidu identické. Šušká sa totiž, že by mohol dostať platformu MQB A0 a karosériu klasického sedanu. Viac sa dozvieme ešte do konca tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #Škoda #facelift #Škoda Rapid #Škoda-Auto
Články podľa značiek