Vodiči ignorovali trúbiaci vlak, rušňovodič bol bezradný. Pozrite si video

Niektorým vodičom nebráni v prejazde svetelná signalizácia a ani padnuté závory. Riskujú svoje životy a škody na majetku. Polícia sa na hazardérov v týchto mesiacoch zameria. Pozrite si vo videu, ako vodiči ignorujú vlaky.

25.10.2019 11:00
debata (28)

VIDEO: Títo vodiči si doslova koledujú o zrážku z vlakom. Pozrite si autentické video z kabíny rušňovodiča.

Video
Polícia za deväť mesiacov tohto roka eviduje 97 nehôd na železničných priecestiach, pri ktorých zomrelo šesť osôb, päť sa ťažko zranilo, pod vplyvom alkoholu bolo sedem osôb. Pre porovnanie, v rovnakom období v roku 2018 sa stalo na priecestiach 88 nehôd, zomrelo sedem osôb, ťažko sa zranilo deväť a traja boli pod vplyvom alkoholu.

Polícia plánuje až do konca novembra pozorne sledovať železničné priecestia a na nich kontrolovať dodržiavanie predpísaných rýchlostí vodičmi pri prejazde priecestím, nezabudnú ani na chodcov a cyklistov.

"Polícia je síce represívna zložka, veľký dôraz však kladieme aj na prevenciu. Policajti preto budú sledovať aj to, či sú v okolí priecestí správne osadené dopravné značky, a či výhľadu nebránia napríklad stromy a kríky. V takom prípade budú ihneď kontaktovať príslušného správcu cestnej komunikácie, ktorý je povinný zjednať nápravu a odstrániť zistené chyby ", uviedla Denisa Bárdyová hovorkyňa Prezídia Policajného zboru.

Vjazd alebo prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, sa podľa zákona považuje za porušenie pravidiel cestnej premávky závažným spôsobom. Podľa zákona o priestupkoch za takéto konanie možno v správnom konaní uložiť pokutu od 60 do 300 eur a zákaz činnosti viesť motorové vozidlá do dvoch rokov. V blokovom alebo rozkaznom konaní hrozí pokuta do 150 eur.

Ak dôjde k zastaveniu vozidla na železničnom priecestí, vodič je povinný odstrániť vozidlo zo železničnej trate; ak tak nemôže urobiť, musí bezodkladne vykonať také opatrenia, aby bol vodič koľajového vozidla pred nebezpečenstvom včas varovaný. Každé priecestie má jedinečné identifikačné číslo, ktoré je umiestnené na svetelnej signalizácii, v prípade nehody ho nahláste záchranným zložkám a oni podľa toho budú presne vedieť, kde sa nachádzate.

Povinnosti na železničných priecestiach

Pred železničným priecestím je vodič povinný počínať si mimoriadne opatrne a najmä presvedčiť sa, či môže bezpečne prejsť cez železničné priecestie maximálnou povolenou rýchlosťou 30 km/h, a to už 50 m pred priecestím. Ak svieti prerušované biele svetlo, vodič je povinný 50 m pred železničným priecestím a pri jeho prechádzaní jazdiť rýchlosťou najviac 50 km/h.

Vodič nesmie vojsť na železničné priecestie, ak:

• sa dáva výstraha dvoma červenými striedavo blikajúcimi svetlami,

• sa dáva výstraha prerušovaným zvukom húkačky alebo zvončeka,

• sa spúšťajú, sú spustené alebo sa dvíhajú závory,

• je už vidieť alebo počuť prichádzajúci vlak, prípadne iné dráhové vozidlo alebo ak počuť najmä jeho húkanie alebo pískanie,

• zamestnanec dráhy dáva znamenie na zastavenie krúžením červenou alebo žltou zástavkou, alebo červeným svetlom v hornom polkruhu,

• situácia na železničnom priecestí nedovoľuje, aby ho vodič bezpečne prešiel.

ZDROJ: Polícia SR

28 debata chyba
Viac na túto tému: #železnica #dopravná nehoda #polícia SR
Články podľa značiek