Tesla šokovala. Po dlhom čase má zisk. Bez emisných kreditov by však bola na nule

V treťom štvrťroku prekvapila americká Tesla mierne ziskovým hospodárením. Na celkovej strate približne šesť miliárd dolárov to síce veľa nezmení, ale pre investorov je to dobré znamenie. Najmä, ak vyprodukovala zisk pri nižších medziročných príjmoch.

28.10.2019 16:00
debata (4)
Tesla má za tretí kvartál 2019 samé dobré... Foto: Tesla
Tesla - výroba Fremont Tesla má za tretí kvartál 2019 samé dobré správy. Vyrába rekordné počty áut a dokonca na nich zarába.

Tesla zaznamenala v treťom štvrťroku rekordný predaj automobilov. K zákazníkom ich putovalo približne 97 000 kusov. Jej príjmy však klesli medziročne o 8 % na 6,3 miliardy dolárov. Dané je to tým, že väčšinu odbytu tvoril lacnejší model Tesla 3. Predaje luxusných modelov S a X, naopak, klesli. Šokom však je, že aj napriek poklesu príjmov vykázala Tesla zisk 143 miliónov dolárov. To je pre veriteľov aspoň záblesk svetlejšej budúcnosti. Do konca roka chce podľa slov Elona Muska Tesla navýšiť svoj odbyt na 360-tisíc kusov, čo by bol opäť historický rekord. Musí teda predať ešte približne 105 000 áut.

Výsledky posledného kvartálu prekvapili viacerých analytikov. Sám šéf automobilky očakával totiž maximálne vyrovnané hospodárenie. A v podstate sa ani nemýlil. Tesla totiž okrem áut zarábala za posledné tri mesiace aj na predaji emisných kreditov iným automobilkám. Tie priniesli do jej kasy 134 miliónov dolárov. Ak by sme tieto prostriedky odpočítali zo zisku, klesol by na deväť miliónov dolárov. Mimochodom, vlani predala Tesla v treťom kvartáli kredity až za 189 miliónov dolárov. Musk má pritom pre priaznivcov značky a svojich investorov aj ďalšie dobré správy.

Tak napríklad zvýšenie priemernej hrubej marže na 22,8 %, čo naznačuje, že Tesla vyrába efektívnejšie ako v minulosti. Automobilka tiež oznámila urýchlenie vývoja menšieho SUV Tesla Y. Dostať na trh by sa malo už v lete budúceho roka. V predstihu je aj výstavba jej čínskeho výrobného závodu v Šanghaji. Ten je už po desiatich mesiacoch prác vo finálnej fáze. Výrobné náklady v Číne budú pritom o 65 % nižšie než v domácom americkom závode vo Fremonte. Produkovať tam bude Teslu 3. Zároveň Tesla oznámila, že je blízko k definitívnemu výberu lokality na výstavbu prvej Gigafactory v Európe.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla
Články podľa značiek