Avtostat: Aké staré sú autá v Rusku? Mladšie ako u nás!

Ak si myslíte, že vozový park v Rusku patrí vzhľadom na nižšiu životnú úroveň k tým starším, ste na omyle. Priemerný vek áut je tu síce vyšší ako v Európe, ale nižší ako na Slovensku, v Česku, Poľsku alebo v Maďarsku.

31.10.2019 06:00
debata (86)
Priemerný vek áut v Rusku je rovných 13 rokov.... Foto: GM
Opel Antara - Rusko Priemerný vek áut v Rusku je rovných 13 rokov. Najmä vďaka zahraničnej produkcii.

Ruská agentúra Avtostat zverejnila štatistiky priemerného veku osobných a ľahkých úžitkových áut v Rusku. Zdá sa, že obnova tamojšieho autoparku postupuje pomerne rýchlo. Autá dokonca mladnú, čo je rozdiel v porovnaní s mnohými európskymi štátmi. V krajine je registrovaných 42,07 milióna vozidiel a podľa Avtostatu majú priemerný vek rovných 13 rokov. Áno, podľa európskych štatistík združenia výrobcov áut ACEA z roku 2017 bol priemerný vek áut v Európskej únii 10,7 roka, čo znamená, že sú o 2,3 roka mladšie, lenže v jednotlivých krajinách sa vek líši.

Tak napríklad podľa ACEA jazdia staršie autá ako v Rusku napríklad na Slovensku (13,4), v Grécku (13,5), Chorvátsku (14,1), Českej republike (14,5), Maďarsku (14,5), Rumunsku (15,3) alebo v Poľsku (17,2), ktoré má vôbec najstarší autopark v Európe. Navyše dochádza vo viacerých regiónoch k starnutiu vozidiel, keďže nové autá majú dlhšiu životnosť. Obnovu nepodporuje ani stagnujúci predaj nových áut v Európe a očakávané zdraženie vozidiel v súvislosti so zavedením pokút za nadlimitné emisie, ktoré môžeme očakávať už v budúcom roku.

Najväčšie zastúpenie v ruskom vozovom parku... Foto: AvtoVaz
AvtoVaz - 50. rokov Najväčšie zastúpenie v ruskom vozovom parku majú Lady. Mnohé jazdia ešte z čias socializmu. Ich priemerný vek je až 16 rokov.

Rusko je opačný prípad. Najstaršie sú autá domácich výrobcov. Ruská produkcia má v súčasnosti až 16,6 roka, z čoho najväčší podiel tvoria pochopiteľne modely Lady, staré priemerne 16 rokov. Zahraničné autá majú pod 11 rokov, čo je skoro európsky priemer. Úplne najmladšiu skupinu zastupujú vozidlá čínskych značiek, ktoré sa na ruskom trhu etablovali len prednedávnom. Zo spomínaných 42,07 milióna registrovaných vozidiel je 20,42 milióna starších ako 11 rokov. Jedenásťročných je 3,03 milióna, desaťročných je milión, 8– až 6-ročných jazdí po ruských cestách 2,5 milióna.

Sedemročných je 2,7 milióna, 5-ročných dva milióny, 4-ročných 1,3 milióna, 3-ročných 1,2 milióna a zvyšok tvoria autá mladšie ako dva roky. Kým v takej Moskve je priemerný vek auta len 8,6 a v Petrohrade 9,8 roka, na Bajkale majú autá priemerne 15,8 roka, na Altaji 16,6 a na Kamčatke až 17 rokov. Najviac registrovaných je Lád (13,5 mil.) pred Toyotami (3,1 mil.) a Nissanmi (1,9 mil.). Nasledujú značky Renault, Hyundai, Volkswagen a Chevrolet. Všetky dosahujú registrácie nad 1,5 milióna kusov. Z pohľadu segmentov je najviac zastúpená nižšia stredná trieda (14,2 mil) pred SUV (10,2 mil.) a modelmi strednej triedy (8,1 mil.).

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #vek áut
Články podľa značiek