VW chce milión elektroáut už v roku 2022. Pomôže Čína

Pôvodne plánoval Volkswagen výrobu milióna elektromobilov ročne od roku 2025. Lenže veci dostali rýchly spád. Tento cieľ chce dosiahnuť o tri roky skôr.

04.11.2019 12:00
debata (2)
Už v roku 2025 by sa mohol stať Volkswagen... Foto: Volkswagen
VW ID.3 - 2019 Už v roku 2025 by sa mohol stať Volkswagen najväčším svetovým výrobcom elektromobilov. Ofenzívu štartuje novým ID.3.

Už v roku 2022 by malo z liniek Vokswagenu zísť milión elektromobilov. Ak sa to podarí, prekoná americkú Teslu, ktorej cieľom je pol milióna vozidiel. Nemecká značka sa spolieha na výrobu v Číne. Tamojšie závody by mali byť schopné produkovať 600 000 elektro­mobilov za rok. Táto informácia podľa agentúry Reuters dokazuje, že Volkswagen sa dostáva vo výrobe elektromobilov ďalej než konkurencia. V Číne môže využiť zavedenú pracovnú silu v starších prevádzkach v An-tchingu a vo Fo-šune, ku ktorým majú pribudnúť dve nové fabriky.

Tempo a rozsah, s akým Volkswagen zvláda elektrifikáciu, tiež naznačuje, že sa zavedeným výrobcom podarí dobehnúť náskok začínajúcich podnikov v odvetví elektromobility. „Prechod na elektromobily bude drahý, ale v jeho čele sa ocitnú s najväčšou pravdepodobnosťou tradiční výrobcovia,“ povedal pre Reuters analytik spoločnosti Bernstein Research Max Warburton. Dodáva, že začať podnikať v oblasti výroby áut je stále veľmi náročné. Príkladom môže byť Tesla, ktorá chcela vyrábať 500 000 kusov lacnejšieho modelu 3 už v roku 2018. Nakoniec vyrobí v tomto roku maximálne 400 000 vozidiel všetkých typov.

Okrem čínskych závodov zapojí do produkcie elektromobilov Volkswagen aj svoje závody v Nemecku. V Zwickau má ročne vznikať 300 000 elektric­kých áut. Firma dúfa, že vďaka objemu produkcie sa jej podarí zraziť cenu elektromobilov na približne 20 000 eur. To je približne polovica ceny Tesly 3. Podľa analytika spoločnosti UBS Patricka Hummela má nemecká firma nakročené na post najväčšieho výrobcu elektromobilov, ktorým sa má stať v roku 2025. Firma sama dodáva, že o tri roky neskôr bude schopná vyrobiť ročne 22 miliónov elektrických áut, z toho 11,6 milióna by mohlo pochádzať z Číny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #elektromobily
Články podľa značiek