Steve Wozniak: ‘Autá bez volantu sú klamstvom,‘ tvrdí zakladateľ Apple

Steve Wozniak pochybuje, že sa vo svojom živote dožije auta bez volantu. „Jediné, čo sa nám podarilo, bolo oklamať verejnosť, že sa to dá,“ povedal na konferencii J.D. Power Auto Revolution.

04.11.2019 16:00
debata (3)
Autá nedokážu myslieť ako ľudia, tvrdí Steve... Foto: CNBC
Steve Wozniak Autá nedokážu myslieť ako ľudia, tvrdí Steve Wozniak. To je aj dôvod, prečo rezignoval na myšlienku áut bez volantu a pedálov.

Automobilky, najmä americká Tesla, nám už roky predostierajú víziu plne autonómnych áut. Na autopilotoch pracuje aj Google či Waymo. K popularizátorom tejto myšlienky patril pred časom aj Steve Wozniak, spoluzakladateľ technologického gigantu Apple. Dokonca na autopilote s úrovňou SAE5 roky pracoval a veril, že Apple sa stane lídrom v tejto oblasti. „Tieto robotické autá budú čítať cestu a reagovať na ňu ako ľudia a nebudú potrebovať volant,“ vyhlásil svojho času. Dnes je však vo svojich vyjadreniach oveľa opatrnejší.

Steve Wozniak patrí k fanúšikom Tesly. V názore... Foto: Steve Wozniak
Steve Wozniak Steve Wozniak patrí k fanúšikom Tesly. V názore na skorý príchod dokonalého autopilota sa však Elonom Muskom rozchádza.

Na konferencii J.D. Power Auto Revolution doslova povedal: „Jediné, čo sa nám zatiaľ podarilo, bolo uviesť verejnosť do omylu, že autopilot môže pracovať ako ľudský mozog, že bude vedieť správne reagovať na situácie, s ktorými sa nikdy nestretol. Človek to dokáže, ale autopilot nie. Na myšlienku autopilotov na úrovni SAE5 som rezignoval a neverím, že sa takého auta dožijem.“ Wozniak tvrdí, že na cestách je príliš veľa nepredvídateľných situácií, s ktorými si nebude vedieť autopilot rady.

Wozniak však autonómne systémy celkom neodpísal. Myslí si, že môžu byť veľmi prospešné, ale len na dobre označených a zmapovaných úsekoch ciest, ktoré sú čisté, nedeje sa na nich nič nezvyčajné a nedochádza na nich k žiadnym obmedzeniam, napríklad vplyvom prác cestárov. Jeden z najväčších géniov vo svete IT jednoducho spochybnil príliš veľké očakávania, ktoré majú ľudia od autonómnej technológie. Taký Elon Musk robí presný opak. Už pred troma rokmi sľúbil, že jeho Tesla S s autopilotom bude schopná prejsť naprieč Spojenými štátmi bez zásahu vodiča. Ako vieme, nič také sa zatiaľ neudialo.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Steve Wozniak #autonómne riadenie #autonómne autá #autopilot
Články podľa značiek