Mazda RX-8: V Hirošime stále snívajú. Príde nové kupé s Wankelom?

Kultové kupé Mazdy s rotačným motorom nedá spávať fanúšikom značky a ani vedeniu samotnej automobilky. Správny čas na návrat však asi ešte neprišiel.

04.11.2019 19:00
debata (2)
Koncept RX-Vision z roku 2015 považovali mnohí... Foto: Mazda
Mazda RX-Vision Concept - 2015 Koncept RX-Vision z roku 2015 považovali mnohí za nástupcu kupé RX-8. Nakoniec sa ale na výrobné linky nedostal. A ako sa zdá, tejto myšlienke nie sú hviezdy naklonené ani dnes.

Mazda RX-8 je dávno minulosťou. Posledné kusy tohto kultového kupé s rotačným „srdcom“ zišli z liniek v júni 2012. V Európe sme sa však s RX-8 rozlúčili ešte o dva roky skôr. Dôvodom predčasného odchodu do dôchodku bolo to, čo robilo z RX-8 také výnimočné auto – Wankelov motor. Nedokázal si totiž poradiť s emisiami. A keď to nedokázal pred siedmimi rokmi, je naivné si myslieť, že by to zvládol v súčasnosti, keď majú automobilky predpísaný limit 95 gramov CO2 na kilometer a za každý nadlimitný budú od januára 2020 platiť pokuty.

Lenže rozum nie je vždy na prvom mieste. V Hirošime stále snívajú o veľkom návrate. Wankel totiž patrí k Mazde asi tak ako Quattro k Audi a hybridná technológia k Toyote. „Nová generácia kupé je stále naším snom,“ povedal na tohtoročnom autosalóne v Tokiu Ichiro Hirose, výkonný riaditeľ Mazdy, v rozhovore pre magazín Cars Guide. Rovnakého názoru je aj Ikuo Maeda, šéfdizajnér japonskej automobilky, podľa ktorého sa Mazda tohto sna nikdy nevzdá. Či sa však nové kupé objaví, si nie je istý. Nepraje mu klimatická kríza. Wankelov motor je totiž pomerne „smädný“, čo by mohlo poškodiť imidž Mazdy.

„Musíme najprv zistiť, čo si o tom myslí verejnosť a aké je prostredie pre prijatie myšlienky športového auta. Ak by predstava riadenia a vlastnenia takéhoto kupé spôsobovala negatívne reakcie, potom ho nechceme,“ dodal na tému Maeda. Zdá sa teda, že ak sa vôbec Wankelu niekedy dočkáme, bude pracovať skôr vo funkcii pohonu generátora v elektromobile MX-30, ako pod kapotou vysokovýkonného kupé. O spaľovacie motory Mazdy sa však obávať nemusíme. Nielenže prišla s revolučným 4-valcom 2,0 Skyactiv-X, ale plánuje dokonca celkom novú generáciu dieslov.
Mazda RX-Vision Concept - 2015
Mazda RX-Vision Concept - 2015
+7Mazda RX-Vision Concept - 2015

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #wankelov motor #Mazda RX-8
Články podľa značiek